A Symphorus Mithraeum, vagyis a Mithras-szentély

Az Aquincumi Múzeum Régészeti Parkja 2018-ban új látványossággal gazdagodik. 2018. június 21-én a park délkeleti részében új épület került átadásra, amely Mithras egyik polgárvárosi szentélye, az ún. Symphorus Mithraeum. A szentély elnevezését a kultuszszobor feliratán megörökített adományozóról kapta. Az új állandó kiállításnak helyet adó épület külseje az egykori épület tömbjét idézi, ezzel jól illeszkedik a közeli Festőház, római lakóépületet bemutató korhű modelljéhez. Az épületbelső kialakítása tükrözi a szentély egykori belső terét, a nagyrészt eredeti, helyszínen előkerült emlékek elhelyezésével.

Az ásatások során nyert ismereteket más Mithras-kultuszhelyek feltárása nyomán szerzett információkkal egészítettük ki. Így a szentély belső tere nemcsak az egykori Symphorus Mithraeumot mutatja be, hanem segítségével a birodalomszerte egységes szerkezetű, azonos koncepciós szellemi háttér alapján felépített Mithras-kultuszhelyek belső világának sémája is elénk tárul. A kultuszhely amellett, hogy a hívők gyülekezőhelye volt, áldozati és beavatási szertartások színtereként és az azt követő lakomák helyszíneként is szolgált. Ugyanakkor belső jelképrendszere alkalmas volt az embert körülvevő világegyetem megjelenítésére.

A fertőrákosi Mithraeum után az aquincumi szentély hazánkban a második látogatható Mithras-kultuszhely. Az új bemutató további jelentősége, hogy a kultusztárgyak mellett eredeti helyén bocsátja a látogatók elé az Aquincumi Múzeum kőemlékeinek egyik legszebb darabját, vagyis a bikát leölő Mithras-kultuszszobrot. Az egykor tucatnyi apró darabra tört műalkotást már nem sokkal az első feltárást követően helyreállították, s egészen az elmúlt évtizedig a múzeum állandó kiállításainak elmaradhatatlan szereplője volt. Most eredeti környezetében, megújulva tekinthetik meg a látogatók. Végül az új kiállítóhely lehetőséget ad arra, hogy Aquincum vallási életének egy különleges s egy időszakban nagyon is népszerű, de titokzatos kultuszába bepillanthassunk.

A kiállításon a látogatók megismerkedhetnek a Mithras-vallás legfontosabb jellemzőivel, a kultusz aquincumi emlékeivel és a Symphorus nevével jegyzett Mithraeum történetével. A vitrinekben és az eredeti helyükön bemutatott csaknem 150 tárgy pedig bevezet a Mithras-kultuszhelyek titokzatos világába.

Az Aquincumi Múzeum új attrakciója a nagyközönség számára először június 23-án a Múzeumok éjszakája alkalmából lesz látogatható.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei