A kutyatartás egészséges

Sokkal aktívabb életet élnek azok az idősek, akiknek van kutyájuk – állapították meg brit kutatók, akik szerint olyannyira meglepő eredményre jutottak, hogy sokakat érdemes lenne „orvosi javaslatként” kutyasétáltatásra utalni. A tevékenység pozitív hatással van az érintettek társadalmi kapcsolataira is, nem szigetelődnek annyira el a világtól, mint kutyátlan kortársaik. 

Arra számítottunk, hogy akiknek kutyájuk van, többet mozognak, de az eredmények így is megleptek minket – mondta
Yu-Tzu Wu, a Cambridge-i Egyetem kutatója, a felmérés egyik készítője. A csalad.hu beszámolója szerint a neves egyetem és a University of East Anglia (UEA) összesen 3123 ember szokásait vette górcső alá. Az átlagosan 69 éves résztvevők közül minden ötödik háztartásában volt kutya, amit természetesen rendszeresen sétálni is vittek. Nem meglepő módon az rögtön kiderült, hogy az ebtartók átlagosan sokkal kevesebbet üldögélnek otthon, mint azok, akiknek nincs négylábú társuk, a kutyások kétharmada legalább napi egyszer elment sétálni. Az életmódvizsgálatból az derült ki, hogy a legrosszabb időjárási körülmények között is 20 százalékkal hosszabb ideig aktívak az állattartók, vagyis naponta 30 perccel több időt töltenek mozgással, mint akik nem tartanak otthon ebet.

„Nagyon meglepődtünk, amikor az adatokból azt láttuk, hogy a kutyasétáltatók a leghidegebb és legcsapadékosabb napokon is fizikailag sokkal aktívabbak és kevesebb időt töltenek otthon, mint a kutyátlanok nyáron, napsütéses időben” – nyilatkozta az Independent cikkében Andy Jones. Az UEA professzora jelezte, a két csoport között sokkal nagyobb különbségeket találtak, mint azok esetében, akik szervezetten vesznek részt különböző aktivitást növelő foglalkozásokon. Vagyis a rendszeres tornánál és az átmozgató foglalkozásoknál is hatásosabb tud lenni egy otthon tartott kutya.

A felmérés készítői jelezték, idős korban fontos szerepe lehet a rendszeres mozgásnak, ami a tudomány jelen állása szerint sok időskori betegség kialakulását lassíthatja, illetve az állapot javulásához vezethet. Éppen ezért a vártnál pozitívabb eredményeket látva most azt javasolják, akár orvosok is írhassanak fel kutyaterápiát, vagyis ebsétáltatást az időseknek. Természetesen arra az Egyesült Királyságban sem készülnek, hogy valakit állattartásra kötelezzenek, de egycsapásra más társadalmi problémákat is megoldanának a tömeges kutyasétáltatással.

Az idős ember az állattartás egyéb feladataitól mentesülve sétálgathat egy ebbel a közeli parkban a fiatalabb dolgozó tulajdonos helyett

A brit lap cikke szerint felfuttatnák a „bérsétáltatást”, pontosabban azt tartanák jónak, ha a már most is meglévő lehetőségeket bővítve minél több idős embert vonnának be a még dolgozó, fiatalabb korosztály állatainak sétáltatásába. Ez mindenki számára haszonnal jár: a kutya többet lehet a szabadban, a munkába igyekvő vagy onnan hazatérő gazda többet tud pihenni, az idős ember pedig az állattartás egyéb feladataitól mentesülve sétálgathat egy ebbel a közeli parkban. Az elképzelés segítene az elmagányosodás és a társadalmi elszigetelődés ellen is: mindennapi kapcsolat alakulna ki például a tulajdonos és a bérsétáló között, azok a nyugdíjasok pedig, akik unatkoznak, tennivaló nélkül maradtak, ismét a társadalom hasznos tagjának érezhetik magukat. A parkban természetesen szóba elegyednek egymással a kutyával érkező emberek, így újabb kapcsolatok, barátságok születhetnek.

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: szabadidő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei