A koronavírus-járvány Magyarországon

Lezárták Magyarország határait a személyforgalom előtt, korlátozták a boltok nyitvatartását és betiltották a rendezvényeket, a sportrendezvényeket.

A járvány Magyarországon is újabb szintre lépett és a fertőzés újabb szakaszába léptünk. Már nem lehet megmondani, ki kitől kapta el a fertőzést. Ez az influenzajárványhoz hasonló. Ahol a terjedés lehetősége megvan, a közösségek, a szoros kontaktusok, ott nagyobb számban lesznek megbetegedések. Nem tudjuk már megmondani pontosan, ki kinek adta át a betegséget. Vannak adatok információk, de mindkét irány lehetséges.

Olyan szakasz ez, ahol egy láthatatlan ellenséggel kell küzdenünk. Az ország lakosságának nagy erőfeszítést kell tennie. Az élet megváltozik, nem lesz olyan, mint korábban. A vírus terjedésének megakadályozásában mindenkinek megvan a maga szerepe. Megszoktuk, hogy Magyarországon általában kedvező járványügyi helyzet van. A világjárványhoz nem vagyunk hozzászokva. Ezt tudatosan kell kezelnünk és magunkért, egymásért megtenni mindent. Ehhez más szokások szükségesek. Minimalizálni kell a személyes kapcsolatokat, ezeket szolgálják a bevezetett kormányzati intézkedések.

A legfőbb kérések:

Aki teheti, maradjon otthon!

Minden személyes érintkezés, emberi kontaktusok egyfajta veszélyforrást jelenthetnek. Ezek csökkentésére kell törekedni.

Különösen az időseket féltjük, mert a vírus rájuk nézve a legveszélyesebb, arra kérjük őket, hogy maradjanak otthon. Ha a család nem tudja segíteni őket, akkor az önkormányzatokhoz forduljanak.

Orvosi rendelőbe se menjenek!

Féltjük az egészségügyi dolgozókat, főleg a 65 év felettieket! Igyekszünk távol tartani őket a szolgálatuktól, ha a járvány lecseng, számítunk rájuk! Tudásukkal segítsenek!

Ha valaki tünetet észlel magán, rögtön forduljon orvoshoz telefonon!

Mindenki hiteles infókból tájékozódjon!

A nagyszülők látogatását időben toljuk ki, a tömegközlekedést mellőzzük!

A személyi higiénia betartása nagyon fontos. Főleg a kézmosás, amelynek 5 alapvető momentuma van: a kéz benedvesítése, szappanozás, dörzsölés, öblítés, szárítás.

Maszk használata egészséges embernél nem szükséges. A betegre kell helyezni.

Otthonunk tisztán tartása fontos.

Akik külföldről jönnek haza, ha megtehetik, két hétre önkéntes karanténba ajánlatos vonulniuk. Azon országok esetén, ami különösen járványos terület, hatósági otthoni karantén alkalmazandó.

A zárt területek nagyon veszélyesek.

Az elmúlt napok intézkedései során olyan döntések születtek, amelyek lehetővé teszik az egészségügyi munkaerő átcsoportosítását, ha ez szükséges. Ha egységes, jól összehangolt, előremutató, felelős magatartás kell ahhoz, hogy a megbetegedések számát minimalizáljuk, amennyire lehet és elhúzódó szakaszba helyezzük, hogy ne egyszerre terhelje az egészségügyet!

Akár ez is tetszhet A szerző további művei