A kertekben és a játszótereken is támadnak a kullancsok

A jó idő máris előcsalogatta a kullancsokat. Sajnos nemcsak az erdőben, a parkokban, de még a kertekben is lehet rájuk számítani. Az orvosok szerint nem szabad alábecsülni a kullancs okozta megbetegedéseket Magyarországon, az emberek többsége még mindig nincs tisztában a veszéllyel – mondta dr. Jávor Enikő háziorvos. Ma már több civilszervezet készít minden évben térképet, így kiszámíthatóbbá válik, hogy a kullancsok hol találhatók nagy számban az országban.

A kullancsok világszerte csaknem 300 betegséget terjesztenek, de csak töredékük veszélyes az emberre. A kullancsok és egyes szúnyogfajták okozta veszélyek mellett manapság már nem mehetünk el szó nélkül, hiszen állatainkra nézve is jelentős veszélyeket jelentenek. Az utóbbi évek szélsőséges időjárása és a viszonylag rövid ideig tartó téli fagyok miatt kitolódott a kullancsok és más élősködők aktív időszaka, így már az enyhébb téli hónapokban is megjelennek az első portyázók. A kullancsok földrajzi megoszlása változó, és nemcsak az aljnövényzetben gazdag erdőkben, erdei tisztásokon, hanem a városi parkokban és a kiskertekben, valamint a játszótereken is előfordulnak. Kedvez nekik a magas páratartalom. Mivel azonban a fényt, a szárazságot, valamint a meleget nem kedvelik, rejtőzködve élnek. A kullancsok aktivitása a tavaszi felmelegedéssel, április hónapban kezdődik és az őszi fagyok beálltáig tart.

A bokrok levelein bújnak meg

Nagyon fontos, hogy minden egyes kint tartózkodás után alaposan vizsgáljuk át a testhajlatokat és a hajas fejbőrt. A kullancs a reggeli és az esti órákban a legaktívabb, a déli napsütést, a hőséget és a szárazságot nem kedveli, ilyenkor a nedves avar alá húzódik. A kullancsok táplálkozási szokása igen jellegzetes. Az aljnövényzeten, a bokrok és fák levelein legfeljebb 1,5 méter magasságban hátsó lábaival megkapaszkodva várja a táplálkozási alkalmat. A bőrbe fúródva vért szívnak, közben saját gyomornedvüket az áldozat vérkeringésébe juttatják. A kifejlett állat 2–3 mm nagyságú, így odafigyeléssel már a vérszívás előtt is szabad szemmel könnyen észrevehető, eltávolítható. A fiatalabb alakokat azonban nehezebb észrevenni. Minél rövidebb ideig van a kullancs a bőrben, annál kisebb a fertőzés kockázata. Az élősködő eltávolításakor is megfertőzhetjük magunkat, ha összenyomjuk a kullancs testét.

Az oltással megelőzhető a baj

A fertőzött kullancs csípésével terjedő agyvelőgyulladás ellen véd az oltás, mely 18 hónapos kor után bármikor adható – mondta dr. Jávor Enikő háziorvos. Három oltás szükséges a védettség megszerzéséhez. A folyamatos védelem 3 évente egy emlékeztető oltással érhető el. Érdemes mindenkinek beoltatnia magát – figyelmeztetett a háziorvos. Ne feledjük, a kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás előfordulására vonatkozóan az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztálya 1977 óta rendelkezik adatokkal. Míg korábban Magyarországon évente 3–400 esetet regisztráltak, addig a rendelkezésre álló védőoltások kiterjedt alkalmazása eredményeként az elmúlt években ez a szám 50–80-ra csökkent. A Lyme-kór világszerte a leggyakoribb kullancs által terjesztett bakteriális eredetű betegség. Közép-Európa a világ egyik legfertőzöttebb területe. Európában a kullancsok 10 és 100 százalék közötti gyakorisággal hordozzák magukban a Lyme-kórt okozó baktériumot. Szerencsére azonban nem minden fertőzött kullancs csípése fertőz, és nem minden fertőzésnek van klinikai következménye. Feltételezések szerint Magyarországon évente kb. 10 ezer friss fertőzés fordul elő.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei