A kacsacsőrű emlős segítheti a cukorbetegség kezelését 

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egy hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését – állítja egy német professzor, aki azért helyezte át székhelyét évekkel ezelőtt az ausztráliai Adelaide-i Egyetemre, hogy alaposabban tanulmányozhassa a részleges vízi életmódot folytató, különös megjelenésű tojásrakó emlőst.

Frank Grütznernak és csapatának sikerült laboratóriumi körülmények között előállítania a kacsacsőrű emlős egy hormonját, amely különös módon nem csupán az állat beleiben termelődik a vércukor szabályozása céljából, hanem a mérgében is megtalálható.

Az emberek és az állatok beleiben egyaránt előforduló glukagonszerű-peptid-1 (GLP–1) nevű hormon serkenti az inzulintermelést, ezáltal csökkentve a vércukorszintet. A GLP–1 azonban percek alatt lebomlik az ember szervezetében.

A 2-es típusú cukorbetegséggel küzdőknél a GLP–1 által okozott rövid stimulus nem elegendő a megfelelő vércukorszint fenntartásához, vagyis esetükben olyan kezelésre van szükség, amely az érintett hormon hosszabb életű változatát kínálja, ezáltal lehetővé téve a hosszabb ideig tartó inzulintermelést.

Grützner és csapata felfedezte, hogy a kacsacsőrű emlős GLP–1 hormonja olyan drasztikus változásokon ment keresztül, amelyek ellenállóvá tették az embereknél megfigyelhető gyors lebomlással szemben.

Az állat genetikai térképének alapos elemzésével a kutatók megállapították, hogy egyfajta „molekuláris háború” zajlik az állat beleiben és furcsa mód a mérgében is termelődő GLP–1 különböző funkciói között.

A kelet-ausztráliai folyókban honos kacsacsőrű emlősök hímjeinek hátsó lábán „sarkantyúk” találhatóak, amelyekhez méregmirigyek csatlakoznak. Az állatok a párzási időszakban a nőstényekért vívott harcaik során használják ezeket a sarkantyúkat, amelyek mérge elég erős ahhoz, hogy végezzen egy kutyával.

A kutatók szerint a méregben való jelenlétének hatására a kacsacsőrű emlős GLP–1-hormonja stabilabbá vált. A stabilabb GLP–1-molekulák pedig lévén, hogy hosszú ideig képesek serkenteni az inzulintermelést, a 2-es típusú cukorbetegség egy újfajta kezelésének lehetőségét rejtik magukban.

A cukorbetegség kezelésére jelenleg használt gyógyszerek egyike ugyancsak a GLP–1 egyik változata, amely a Mexikóban honos mérgesgyíkféle, a gila vagy viperagyík (Heloderma suspectum) nyálmirigyeiben található.

Grützner és csapata most, hogy sikerült előállítaniuk a kacsacsőrű emlős hormonjának mesterséges változatát, következő lépésként befecskendezik azt egy cukorbeteg egér szervezetébe.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei