A Földközi-tengertől az Égei-tengerig: a Lykia-partvidék szépségei

Fehéren nyújtózó mészkő teraszok, letűnt időkről mesélő romok, archeológiai kincsek, a tenger szemkápráztató kékeszöldje, hósipkás hegyvonulatok, titokzatos mecsetek, karcsú pálma- és gyümölcsfákkal övezett utcák, mindez a Lykia-partvidék, a mesés Törökország!

Mindenkinek van egy bakancslistája. Egy bakancslista régóta dédelgetett úti célokkal, álomvakációt megrajzoló tervekkel, felfedezésre váró, izgalmas tájakkal. Közeli, messzi, kulturális, egzotikus, természeti kincsekben bővelkedő, gazdag történelmi hátterű, elérhetőnek vagy éppen elérhetetlennek tűnő desztinációk.

Törökország nem biztos, hogy az a tipikus, mindenki ábrándjainak élmezőnyében végző úti cél, melyet elsőre rávágunk, ha megkérdezik tőlünk, hogy hova szeretnénk egyszer az életben eljutni.

Pedig a Lykia-partvidék, a szemkápráztatóan kékeszöld partvonal az Európát és Ázsiát összefűző állam egyik legszebb része. A tengerpart menti utak felejthetetlen kilátást nyújtanak a kéken villogó Földközi-tengerre, a végtelen időtlenséget sugalló fenyőerdőkre.

A történelem rajongóinak kínál életre szóló emlékeket Myra: a sírok és szarkofágok az i. e. IV. századból származnak. Itt a keresztény hívők bibliai történetek nyomába eredhetnek: Myrát Szent Miklós püspök virágoztatta fel, akit itt is temettek el.

Efezus, az antik világ legjelentősebb kereskedelmi és kulturális központja kihagyhatatlan a régészet szerelmeseinek.  Letűnt évezredek, a múlt titkainak nyomában járunk az Arkadiana-útnál, a termálforrásoknál, Domiciánus templománál, a 25 000 főt befogadni képes egykori színháznál, a Celsus-könyvtárnál.

Eger testvérvárosa, a Gyapotvárnak becézett Pamukkale híres hófehér mészkő teraszairól, melyek a gyógyvíznek köszönhetően alakultak ki. Ez a lenyűgöző természeti csoda már az ókorban vonzotta az embereket jótékony hatása miatt.

Antalya, a Török Riviéra gyöngyszeme a hófedte Taurusz-hegység ölelésében, mecsetjeivel, izgalmas nyüzsgésével, narancsfáival, kávézóival, kikötőjében ringó jachtokkal, romantikus bárkákkal évente több millió turistát vonz.

A helyiek őszinte, melegszívű öröme, mellyel a turistákat fogadják, a török konyha mesés fogásai mind egy-egy újabb érv az utazás mellett. A sok-sok látnivaló felfedezése után a nap végén a kellemes fáradtságot jólesően elzsongítja a török nemzeti ital, a raki.

Ha úgy döntünk, hogy megismerjük Törökország ezerarcú világát, megkapunk mindent: a közelit, a kulturálisat, a természeti kincsekben bővelkedőt, a gazdag történelemmel büszkélkedőt, az egzotikusat, az elérhetőt. És annál még sokkal többet.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei