A dunai régió vaskori történetéről készített okostelefonos alkalmazást a SZTAKI és a Magyar Nemzeti Múzeum

Az UNESCO által is támogatott DiPP2019 nemzetközi konferencián a bulgáriai Burgaszban mutatta be a Magyar Nemzeti Múzeum és a SZTAKI a hamarosan befejeződő Iron Age Danube Interreg projekt eredményeit.

A dunai régió országaiból álló nemzetközi konzorciumnak SZTAKI GUIDE@HAND Iron Age Danube néven készített ötnyelvű (magyar, angol, német, horvát, szlovén), ingyenes okostelefonos alkalmazást.

Az alkalmazásban a vaskori tematikához illeszkedő tartalmakat a projektben részt vevő 9 régió szakértői csoportjai állítottak össze a SZTAKI módszertani ajánlásai alapján. A multimédiás tartalmak mellett készültek interaktív játékok is.

Az alkalmazás elkészítése mellett a SZTAKI fejlesztői a téma iránt érdeklődőknek virtuális bejárást is készítettek, amellyel távolról is megismerhető a százhalombattai Matrica Múzeum Régészeti Parkja.

A fejlesztés jelentősége

Az örökségturizmus napjaink divatos jelensége. Bár sok szempontból a kulturális örökség és a turizmus természetes szövetségeseknek tekinthetők, a régészeti lelőhelyekben rejlő turisztikai potenciál fel- és elismerése hosszabb folyamat eredménye volt. A kulturális örökség fogalmának kiterjesztése az ember és környezetének kölcsönhatását őrző (történeti) tájra a régészet korábbi lelőhelyközpontú szemléletét is módosította.

Sokszor könnyen felismerhetők a tájléptékű antropogén hatások, de a Közép-Duna-medence kora vaskori monumentális tájelemei gyakran már nem oly könnyen azonosíthatók. Ezt felismerve az Európai Unió Duna Transznacionális Programja támogatásával és a magyar állam társfinanszírozásával 5 ország 20 intézménye közös együttműködésben (A Duna-medence kora vaskori monumentális tájai) a régió jellegzetes vaskori kulturális emlékeinek azonos szempontok szerinti kutatását, megőrzését és bemutatását végzi.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei