A diabetológus szakorvos olyan, mint a jó edző

A világ számos országában, köztük Magyarországon is rohamosan nő a cukorbetegek száma. Igaz, a cukorbetegség lassan, szinte észrevétlenül alakul ki, de ha valaki kellően figyel, a betegség idejében felismerhető, sőt szűrhető. Akinél viszont már diagnosztizálták a betegséget, annak érdemes hosszú távon egy olyan diabetológus szakorvost felkeresnie, aki egyénre szabja a további terápiát és folyamatosan követi. Mindebben segít a Róbert Magánkórház szakorvosa, dr. Károlyi Hortenzia diabetológus, belgyógyász.

A cukorbetegség kialakulásának megelőzésében igen nagy szerepe van az egészséges életmódnak. Egészséges és gondosan összeállított étrenddel és rendszeres testmozgással jelentősen csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Különösen fontos mindezt betartani azoknak az ötven felettieknek, akik ülő munkát végeznek, illetve túlsúllyal rendelkeznek. A vizsgálat vérvétellel történik, és pár nap múlva az eredmény tükrében, ha kiderül valakiről, hogy diabeteszes, megkezdődik a terápia – emelte ki dr. Károlyi Hortenzia, a Róbert Magánkórház diabetológusa, belgyógyász szakorvos. A diabetes ambulancia egyik elindítója szerint nagy hangsúlyt kell fektetni a korai felismerésre, és nem lehet ezért eleget hangsúlyozni a szűrés fontosságát. A tünetek pedig könnyen felismerhetőek. Ha valaki elhízott, keveset mozog és például sokat szárad a szája, akkor érdemes azonnal orvoshoz fordulnia és vizsgálatot kérnie. Ám ha valaki a családban cukorbeteg volt, akkor is érdemes fokozottan figyelni.

A vizsgálat azonban nemcsak a vérvételből áll, hanem egy komplex felmérésből. Ekkor derül ki pontosan, hogy milyen tünetei vannak a betegnek és ehhez milyen gyógyszeres kezelést kell alkalmazni. Természetesen a kezdetekben ez a betegség szoros együttműködést kíván az orvos és a páciens között. Először is fel kell mérni a beteg állapotát. Nem mindegy, hogy fiatal vagy idős, állapotos, dolgozik vagy sem. Sőt, az sem mindegy, hogyan végzi a munkát: állva vagy ülve. Napjainkban ugyanis egyre többen végeznek ülőmunkát.

A szakorvos nagyon fontosnak nevezte a cukorbeteg étrendjének beállítását. Hangsúlyozta, hogy mindenképpen be kell vezetni a napi 5, illetve 6 alkalmas étkezést, ám annak igazodnia kell a napi kalóriaszükséglethez is. Csak olyan szénhidrátokat lehet fogyasztani, amelyek lassan szívódnak fel és nem fokozzák az étvágyat. A nassolást pedig teljesen el kell felejteni.

A diabetológus olyan, mint a személyi edző. Mindenről tájékoztatni kell és folyamatosan tartani vele a kapcsolatot ahhoz, hogy a jó irányban elindult kezelés hosszú távon javítsa a beteg életminőségét. A cél pedig az, hogy ugyanolyan teljes életet éljen minél előbb, mint azok, akik nem cukorbetegek. Fontos, hogy legyen a betegnek jövőképe, legyen olyan célja, amit meg tud valósítani. Ha pedig eredmény van, akkor az „edző” is jobban tud segíteni – fogalmazott a szakember.

Óriási probléma az elhízás

 Károlyi Hortenzia hangsúlyozta, hogy a megelőzést már gyermekkorban el kell kezdeni, és akár tantárgyként kellene tanítani az egészséges életmódot, az egészséges táplálkozást. Hiszen ha valaki már kicsi korától odafigyel arra, hogy mennyi szénhidrátot eszik, ugyanakkor tudja is, hogy mi hogyan hasznosul a szervezet számára, az biztosan nem fog elhízni. Később pedig lényegesen felelősebb döntést tud hozni az étkezéssel kapcsolatban és a családja sem lesz túlsúlyos. Sajnos ma már a cukorbetegség egyre fiatalabb korban jelenik meg. Az elhízás, a mozgásszegény életmód már a gyermekek egy részénél is problémát jelent. 

Inzulinrezisztencia esetén is keresse fel a diabetológus szakorvost!

 Az inzulinrezisztencia a cukorbetegség előszobája. A genetikai hajlam az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét mindenképpen növeli, ha valakinek a családjában előfordult már 2-es típusú cukorbetegség, akkor nagy az esélye rá, hogy nála is megjelenik. A mozgásszegény életmód, a magas szénhidráttartalmú ételek pedig ugyancsak fokozzák a kockázatot. Ám megfelelő életmódváltozással és persze táplálkozással lehet ezen változtatni, ebben is segít a diabetológus szakorvos – emelte ki dr. Károlyi Hortenzia a Róbert Magánkórház szakorvosi rendszerének előnyeit. Rámutatott, hogy ennél a betegségnél is nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő táplálkozásra, mivel ha a páciens nem a megfelelő időben, a megfelelő mennyiségű szénhidrátot veszi magához, az ártalmas lehet. Inzulinrezisztencia esetén ugyanis csökken a sejtek inzulinérzékenysége, kevesebb cukrot képesek felvenni. Kompenzálásképpen több inzulin termelődik, ez okoz számukra erős éhségérzetet. Fokozódik az édességek és a szénhidráttartalmú élelmiszerek utáni vágyuk, ami nagy problémához vezethet. Ám ha a betegséget időben diagnosztizálják a szakorvosok, akkor sikeresen visszaállítható a szénhidrát-anyagcsere egyensúlya, de ehhez mindenképp figyelemre, nyitottságra és önfegyelemre van szükség. Kezelésének bázisát pedig nem más, mint a diéta alkotja, de a tudatos táplálkozás is erről szól, a betegség meglététől függetlenül.

No és a folyamatos kontrolltól, amiben a Róbert Magánkórház szakorvosa szinte állandóan nyújt segítséget. Hiszen a diabetológussal ebben a kórházban a betegek nemcsak a vizsgálatokon, hanem telefonon és e-mailen is állandó kapcsolatban vannak.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei