9 év után újra magyar animációs rövidfilm a versenyben

Az animációs filmszakma legnevesebb eseménye, az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjába válogatták Traub Viktória Sellők és Rinocéroszok című alkotását. Utoljára 9 éve, 2009-ben versenyzett magyar rövidfilm Annecyban. A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült 15 perces animációs rövidfilm a múlt héten az Oscar-kvalifikáló Zágrábi Animafest versenyprogramjában is szerepelt, a nyár folyamán pedig a világ legmenőbb fesztiváljain versenyez majd, köztük több további Oscar-kvalifikáló fesztiválon, melyek közül a következő a június 23-án kezdődő In The Palace lesz majd. 

Az animációs filmszakma legnevesebb eseménye, a most zajló Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjába válogatták Traub Viktória Sellők és rinocéroszok című alkotását. A filmben a 8 éves Tilda emlékképei elevenednek meg a saját cirkuszukat működtető családjáról. Groteszk, esendő, vágyakozó, szeretetre éhes emberek veszik körül a kislányt. Jelenetről jelenetre tárul fel egy család titkokkal teli múltja. Cirkusz és képzelet, vágy és valóság, bánatból rinocérosz, szexusból sellő. A karakterek átlépik testük határait, a múlt képeiből és egymásból alakulnak, transzformálódnak. A szeretet és a kapcsolódás konstans hiánya keretezi a filmet.

„Szerettem volna egy filmet készíteni az érzelmi kiszolgáltatottságról, több nézőpontból is bemutatva a témát. A családban betöltött szerepek dinamikus változása, ezen belül a nő helyzetének egy konfliktuson keresztül bemutatott átalakulása és annak hatásai érdekeltek. Hogyan lehet a lelki átalakulást képileg ábrázolni, a realitásból kiindulva metaforákon keresztül végigvezetni a nézőt? Ezenkívül dramaturgiailag régóta foglalkoztat a párhuzamos és nem lineális történetmesélés, amire a Sellők és rinocéroszok több idősíkban játszódó története jó lehetőséget biztosított” – nyilatkozta a film rendezője, Traub Viktória.

Az NMHH Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült 15 perces animációs rövidfilm az elmúlt időszakban olyan fesztiválok versenyprogramjában szerepelt már, mint a csehországi Anifilm vagy a múlt héten az Oscar-kvalifikáló Zágrábi Animafest. Júniusban Portugáliában a Fest – New Directors/New Films Festival versenyprogramjában, illetve a bulgáriai In The Palace-on fut majd a film. Júliusban a szlovákiai Fest Ancán, majd Olaszországban a La Guarimba Nemzetközi Filmfesztiválon és a brazíliai Anima Mundin, aztán az Guanajuato Nemzetközi Filmfesztiválon Mexikóban szerepel majd Traub Viktória alkotása.

A Sellők és rinocéroszok forgatókönyvét Gergely Dorka, Traub Viktória és Dus Polett írták, a zeneszerző Chris Allan Tod volt. A film vágói Bacskai Brigitta és Polecsák Lajos, hangdizájnere Vadon Zoltán, producere Dus Polett.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei