A digitális korba ért a magyar hajózás

Hazánkban újra felértékelődött a vízi szállítási, valamint szabadidős hajós tevékenységek szerepe és jelentősége.

A Távol-Kelettől kezdve Ausztrálián át Amerikáig rengeteg turista érkezik hazánkba, akik hajóra szállnak – mondta el Spányik Gábor az M1 Médiaklikk című műsorának. A Mahart Passnave Kft. ügyvezetője hozzátette, hogy nem szabad az európai ügyfelekről sem megfeledkezni, hiszen Németországból és Franciaországból is sokan érkeznek.

Hazánk kiemelt turisztikai célpont

Az idegenforgalmi adatok azt igazolják, hogy Magyarország kiemelt turisztikai célpont – hangzott el a műsorban. Egyre több vendég érkezik külföldről és természetesen a belföldi turizmus is virágkorát éli. A kérdés az, hogy mennyire tudjuk kiszolgálni a látogatók infokommunikációs igényeit.

A hajózásban az ügyintézés gyakorlatilag áttevődött az internetre, ahogyan a Mahart Passnave-nél is. „Akár az otthonukból, egy-két gombnyomással is le tudják foglalni az utakat, ha kell, akkor a későbbiekben tudjanak rajta módosítani, tehát azt hiszem, hogy kinyílt a világ ezzel kapcsolatosan” – húzta alá Spányik Gábor.

A csillagoktól a szoftverekig

Ami napjainkban már természetes, az korábban nem volt ilyen egyszerű. Ha visszamegyünk a történelembe, akkor azt láthatjuk, hogy régebben a csillagok állásából tájékozódtak. Ma már a hajókat modern navigációs szoftverek segítik a radarberendezések mellett – fejtette ki Kiszl Péter, a Hálózati révkalauz című könyv szerzője.

Mindenki kapta a hajózási híreket

Manapság már bármi elérhető a neten, azonban volt egy generáció, amely nap mint nap a Kossuth Rádió vízállás-jelentéséből tájékozódott.

Balatonon is egyre több a hajó

– Sokan nem is tudták, mi az, hogy „gázlóviszonyok a Dunán” és „hajóvonták találkozása tilos”, illetve egy számsort hallottak csak arról, hogy az egyes települések vízmércéin milyen értékeket mérnek a Duna vízállása tekintetében, de hozzátartozott a mindennapjaink szerves részéhez – emlékeztetett Kiszl Péter.

Amikor rakétákat lőttek a Balatonon

Régen, ha vihar közeledett, rakétákkal figyelmeztették a balatoni vitorlásokat – húzta alá az ELTE munkatársa. Az infokommunikációs eszközök, a technika fejlődése és a felhasználói igények, a vízzel, a vízi élettel, a vízi közlekedéssel, a hajózással kapcsolatos informálódási szokások is merőben átalakították. Egy komplex hajózási információs rendszerről is beszélhetünk, annak ellenére, hogy ezek az adatbázisok, ha úgy tetszik, nem találhatóak meg egyszerre egy felületen – emelte ki Kiszl Péter.

Bárki számára elérhető

Ám a leleményes laikus felhasználók könnyedén össze tudják gyűjteni azokat a kulcsfontosságú információkat, amelyeket a profik is használnak. A Vízügy például egy önálló applikációt fejlesztett ki, amelyet mobiltelefonon is lehet követni: a vízállásról, az időjárásról, és egyéb hajózási információkról azonnal, real time-ban tájékozódhat bárki.

A Mahart is készült a vb-re

Az idei évben kifejlesztetünk egy utastájékoztató rendszert, tehát amikor a hajón vagy a kikötőben áll az utas, akkor a későbbiekben pontosan látni fogja a hajó érkezését, hasonlóan, mint a BKV futárprogramja van – mondta el Spányik Gábor.

A teherszállítás is egyre nagyobb szerepet kap

A hétköznapi ember elsősorban a sport és szabadidős célú hajózással kapcsolatos információkra kíváncsi. Ők a hivatalos portálok mellett remek kezdeményezésekkel találkozhatnak. Kiszl Péter itt a Magyar Hajózásért Egyesület portálját, a Hajóregisztert említette, mely a magyar hajózást kívánja felölelni.

A hajózás tehát mindannyiunk számára egy érdekes kaland lehet.

Fotók: Shutterstock

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: szabadidő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei