Komoly vita övezi a vízbe fulladt kislány gyógyulását

Különleges oxigénterápiával mentették meg az orvosok egy medencébe esett és a víz alatt 15 percet eltöltött kislány életét, akinek az agya súlyosan károsodott. Ugyanakkor más szakmai vélemények szerint nem lehet köze a terápiának a csodával határos gyógyuláshoz.

Eden Carlsson kétévesen esett a házuk udvarán lévő medencébe, a balesetkor leállt a szíve, újraélesztése száz percen át tartott. Amikor egy hónappal az eset után hazaengedték a kórházból, nem reagált az ingerekre, mozgása koordinálatlan volt.

Tiszta oxigén

A baleset után csaknem két hónappal kezdett hozzá Paul Harch és orvoscsapata a kezeléshez, amelynek során a kislányon speciális oxigénterápiát alkalmaztak. Orrán keresztül tiszta oxigént vezettek be, kezdetben túlnyomás nélkül, majd nyomás alatt.

A terápia után az immár hároméves Eden az orvosok szerint újra tud beszélni, és segítséggel járni is. Az agyban a baleset miatt eltűnt fehér- és szürkeállomány ismét helyreállt – állapították meg mágnesesrezonancia-tomográf segítségével.

Mások kizárják az összefüggést

Az Edent kezelő orvosok szerint a kislány gyógyulása az oxigénterápiának köszönhető. Christoph Dodt, a Német Baleseti és Akut Orvostudományi Társaság elnöke szerint azonban „nehezen hihető, hogy két hónap után segít az oxigénterápia”, úgy véli, nincs fiziológiai magyarázat a gyógyulás és a terápia közötti összefüggésre.

Kiemelte: Harch és csapata jelentéséből nem egyértelmű, hogy a kislány javulása valóban a terápiának köszönhető, vagy agyi sérülése volt kisebb, mint azt a kezdetekkor feltételezték.

A szakember szerint nem szokatlan, hogy kisgyerekek hosszabb időt is túlélnek a víz alatt, főleg ha az a víz hideg. Eden szüleinek medencéjében a víz csak öt Celsius-fokos volt.

Kép: Shutterstock

Akár ez is tetszhet A szerző további művei