Íme a világ legokosabb és legengedetlenebb kutyái

Van olyan gazdi, akinek a kutyája első szóra engedelmeskedik, de akad olyan is, akinek legalább tízszer kell felszólítania kedvencét, hogy az végre teljesítsen egy végtelenül egyszerű parancsot. Az ebeket sok minden alapján lehet rangsorolni, az egyik legfontosabb listaszempont, hogy az egyes fajták milyen mértékben engedelmeskednek a parancsoknak. Persze nincsen kőbe vésve, hogy egy németjuhásznak feltétlenül szófogadónak kell lennie, és egy bulldog is lehet meglepően értelmes.

 

A kutyakedvelők közül azzal nagyjából mindenki tisztában van, hogy a labrador és a belga pásztorkutya okos jószágok, a basset hound, illetve a beagle pedig nem éppen az éles eszükről híresek. Azonban mindegyik ebnek megvan a maga karaktere, egyénisége, és nem mindegy, hogy hogyan és mennyit foglalkozunk velünk. Egy kifejezetten értelmes fajta egyedét is félre lehet nevelni, és egy kevésbé parancsértő állatból is kihozható jóval több, mint ami a fajta átlagától elvárható lenne.

De általánosságban melyek a legintelligensebb kutyafajták és melyek azok, melyeket nem a fegyelmezettségük miatt szeretünk? Listánk az American Kennel Club felmérése alapján készült, ahol a a besorolás legfőbb kritériuma a parancsok megértése és teljesítése volt. Érdemes hozzátenni ehhez, hogy mivel minden kutya nevelhető, így ez csak egy „tájékoztató jellegű” felsorolás.

A legfegyelmezettebbek, „legokosabbak”::

5. dobermann: a Friedrich Louis Dobermann német tenyésztőről – civilben adószedő és sintér is volt – elnevezett kutyafajta elsősorban agresszivitásával kapcsolatban került be a köztudatba, de ez nem feltétlenül fedi a valóságot. Tény, hogy erős, robusztus és tekintélyt parancsoló megjelenésű állat, de könnyen nevelhető, képezhető, mely során fontos a következetesség és a fegyelem. Remek őrző-védő kutya, már a látványa is elrettentheti a potenciális betörőket. Nagy a mozgásigénye, bátor, éber, energikus.

4. golden retriever: társaságkedvelő, kiegyensúlyozott, a szidásra érzékeny, engedelmes, magabiztos, túlzottan is barátságos – néhány szóban ilyen az átlagos golden retriever, pedig eredetét tekintve vadászkutyáról van szó. Ezenkívül keveset ugat, remek a szaglása, imádja a vizet, más kutyákkal jól kijön, nem szeret egyedül lenni. Gyorsan tanul, és a megtanult dolgokra élete végéig emlékezik. Mentőkutyaként és vakvezetőként is alkalmazzák, de általában a „családi kedvenc” funkcióját tölti be.

3. németjuhász: kiváló őrző-védő fajta, nagyon hűséges eb. Intelligenciájának köszönhetően megérti, hogy mi zajlik a környezetében. Igényli a figyelmet, elválaszthatatlan a gazdájától, ezért nemcsak „munkára fogható”, hanem remek családi kutya is, amely szereti a gyermekek társaságát. Gyorsan tanul, szinte élvezi, ha parancsolnak neki. A rendőrség, a katonaság és a különböző mentőszolgálatok is szívesen alkalmazzák, ezenkívül megbízható vakvezető kutya. Ahogy a golden retriever, ez a fajta is nagy mozgásigénnyel rendelkezik.

2. uszkár: sokak számára meglepő lehet, de a pudli rendkívül intelligens fajta. Igazi lakásba való állat, családi kedvenc. Szinte bármire betanítható, régebben a cirkuszok kedvelt akrobatája volt. Az egyik legrégebbi kutyafajta, a jellegzetes fazon, melyre nyírják, eredetileg praktikus és nem vizuális célokat szolgált, hiszen vadászkutya volt. Ma inkább a sportokban remekel, állítólag a szarvasgombát is kiszagolja.

1. border collie: a hatalmas mozgásigényű pásztorkutyát tartják a legintelligensebb ebnek a világon. Sokan már nem terelésre használják, hanem hobbikutyaként: a kiállítások állandó szereplője. Imádja az embereket, de nem kell meglepődni, ha például belecsíp a gazdi lábába, ugyanis a terelőösztön még a nappaliban is dolgozik benne. Kiváló barát, nagyon gyorsan tanul, rendszeresen és sokat kell foglalkozni vele, ellenkező esetben felhívja magára a figyelmet, és akkor jaj az elöl hagyott papucsoknak!

És akkor most nézzük azokat a kutyafajtákat, melyeknek nem feltétlenül erőssége az első szóra való parancsteljesítés. Íme a visszaszámlálás:

5. oroszagár: a más néven barzojnak is hívott legnagyobb agárfajta gazdájához ragaszkodó állat, ám az idegenekkel szemben bizalmatlan. Az orosz arisztokrácia közkedvelt kutyája volt, még Rettegett Iván és Nagy Péter cár is tartott oroszagarat. Mivel vadászkutya, ezért hatalmas mozgásigénnyel bír.

4. csaucsau: az „istenek kutyáját” már megjelenése különlegessé teszi, nyelve kékesfekete, és állítólag nincs „kutyaszaga”, ami megnehezíti a fajtársaival való viszonyát. Gazdájukhoz erősen kötődnek, ragaszkodnak. Esetükben nagyon fontos a megfelelő nevelés: a szukák e szempontból könnyebben alakíthatóak, mint a kanok. Makacs, nem túl barátkozó, de hűséges állatok. Érdekesség, hogy csak 4–5 éves korukra fejlődik ki teljesen a jellemük.

3. bulldog: az angolbulldog a túltenyésztés mintapéldánya, annyira beszűkült a genetikai állománya, hogy az már az egyedek egészségét is meghatározza. A toleráns és barátságos kutyafajta kiváló választás családi kedvencnek.

2. basenji: a kis termetű, Afrikából származó vadászkutya legfőbb jellegzetessége, hogy nem tud ugatni. Hatalmas mozgásigénnyel rendelkezik, nagyon makacs, ezért következetes nevelésre van szüksége. Ha kis állatot lát, azt biztosan megkergeti, a vérében van, ahogy az is, hogy szinte mindent megrág a környezetében. Más kutyafajták közelségét általában nem tolerálja.

1.afgánagár: a negatív lista első helyezettje gyorsaságáról és bátorságáról híres, de megjelenése is elég extravagáns. Nehezen barátkozik, nem jellemző rá az alárendeltség, és ha a szabadban van, akkor nem könnyű parancsokkal instruálni. Nehéz természetű, független állat.

Fotók: Shutterstock

Call Now Button