Szenzációs új módszer a koszorúér-betegségek leleplezésében

Áttörés

Már a legkorábbi szakaszban felfedezhetővé válhatnak a koszorúér-betegségek azzal az új diagnosztikai módszerrel, amelyet az Oxfordi Egyetem kutatói fejlesztettek ki.

A kardiológusok szívről készült CT-felvételeken látható gyulladásokat elemezték az új módszerrel, az úgynevezett zsírhigulási index mérésével (FAI), amely az artériákat körül vevő zsírszövetekben (perikardiális zsír) végbemenő változásokat mutatja ki. Egy gyulladt artéria közelében ez a zsír kevésbé zsírossá és vizesebbé válik.

Ez a mutató jelzi a koszorúérben lévő zsírt és koleszterint tartalmazó lerakódásokat vagy az érelzáródás okozta infarktuson átesettek esetében a megrepedt plakkokat.

Egyben azt találták, hogy nyomon követhetik a perikardiális zsírban végbe menő változásokat, ami lehetővé teszi a betegség korai jeleinek felismerését és kialakulásának megelőzését a koleszterincsökkentő sztatinokkal.

Áttörés

„A koszorúér gyulladása a valódi bűnös, az alapvető tényező az artériák eltömítésében” – magyarázta Keith Chnnoon, az Oxfordi Egyetem kardiológus professzora, a tanulmány egyik szerzője. Eddig nem volt olyan módszert, amellyel kimutattuk a koszorúér gyulladását – tette hozz telefonos sajtótájékoztatóján.

A szakemberek hangsúlyozták, további kutatások szükségesek ahhoz, hogy kiderítsék, az új módszerrel milyen eredményesen lehet előre jelezni egy jövőbeni infarktust.

A tanulmány eredményeit a Science Translational Medicine folyóiratban teszik közzé még az év vége előtt.

Ha egy nagyobb méretű tanulmány megerősít minket, akkor ez egy újabb vizsgálati módszerré válhat a hagyományos CT- és angiogárfia mellett – tette hozzá Charalambos Antoniades az Oxfordi Egyetem docense.

Fotó: Shutterstock