8 kérdés a rovarcsípés-allergiáról

A lakosság közel 2%-a érintett rovarcsípés-allergiában. Gyermekek és felnőttek körében egyaránt előfordulhat. A leggyakoribb allergiás reakciót okozó rovarok, a méhek és a darazsak csípéséről és kezeléséről, az allergia kivizsgálásáról prof. Nékám Kristóf allergológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Mi számít allergiás reakciónak?

Méh- vagy darázscsípés következtében a „normális” reakció lehet helyi (lokális), vagyis viszketés, fájdalom, vörös duzzanat a csípés helye körül, illetve kiterjedt (szisztémás), a csípésen túlterjedő, de hasonló tünetekkel. Noha ijesztőnek látszik, de mégis gyakori reakció, ha például a bokán történő csípés esetén beduzzad az egész alszár vagy lábfej. Az általános reakciókat nemcsak allergia okozhatja, hanem a méregben lévő más fehérjék, gyulladáskeltők, toxinok is. Ilyenkor is felléphet életveszélyes állapot, ha az embert a nyelvén vagy a torkában szúrja meg a rovar, mivel a helyileg kialakuló duzzanat, gégeödéma elzárhatja a légutakat.

Melyek az enyhe allergiás válaszreakció jelei?

A szisztémás allergiás válaszreakciónál az egész szervezet részt vesz a folyamatokban. Enyhe esetben az egész testre kiterjedő viszketés, csalánkiütés és vizenyő léphet fel, mely lazább szövettel bíró testrészeken (pl. ajkak) kifejezettebb lehet.

Honnan ismerhető fel a súlyos allergiás reakció?

Súlyos esetben a bőrtüneteket más szervrendszerek – keringés, idegrendszer, vese, emésztőrendszer, légzőrendszer – reakciója is kíséri. Így szapora szívverés, vérnyomásesés, zavartság, hányás, hasmenés, eszméletvesztés, sokk alakulhat ki. Ezt a tünetegyüttest anafilaxiának nevezzük, legsúlyosabb formájában a csípés hatása akár halálos is lehet. Kialakulásához néhány perc is elég lehet, tipikusan a csípés(ek) után negyed-fél órával jelentkezik. 24 órán túl nem kezdődik. Az akár halálos következmény rizikótényezői a 60 év feletti életkor, ismert szív- és tüdőbetegség, többszörös rovarcsípések és a segítség elérhetetlensége (pl. egyedül, telefon nélkül túrázók esetében).

Mit kell tennünk rovarcsípéskor?

A csípés után annak helyén marad a kampós fullánk a mérget tartalmazó hólyaggal, amelyből a méreg folyamatosan szabadul fel helyi és általános reakciókat kiváltva. Ezért ajánlatos a fullánk mielőbbi eltávolítása. A szúrócsatorna fertőtlenítése nem szükséges vagy lehetséges, de a környékén érdemes hűsítő krémet használni, és a sebet magát lefedéssel védeni a beszennyeződéstől. Ha helyi duzzanat jelentkezik, érdemes jéggel, hideg borogatással hűsíteni, ez lassítja a méreganyagok felszívódását is. Ha a csípés a kézen történik, távolítsunk el minden gyűrűt és karkötőt a végtagról! Ha nagyobb csalánkiütések jelentkeznek, antihisztamin tablettát bevehetünk, de tudnivaló, hogy a hatása legkorábban egy órával később jelentkezik, és nem előzi, akadályozza meg az esetleg kialakuló súlyos reakciókat!

Hogyan kezeljük az allergiás reakciót?

Amennyiben valakinek a csalánkiütés(eke)t meghaladó tünetei vannak (különösen gyengeség, fulladás, vérnyomásesés, kábultság, hányás, esetleg rövid eszméletvesztés) akár egyetlen rovarcsípést követően is, a nélkülözhetetlen sürgősségi ellátáson túl (mentők hívása) mielőbbi allergológiai/pulmonológiai/bőrgyógyászati szakrendelés, esetleg háziorvosi rendelés felkeresése szükséges, ahol a további tennivalókat megbeszélhetik.  Ezek állhatnak – megfelelő tájékoztatást és gyakorlást követően – önbelövő adrenalininjekció felírásából és részletes allergológiai vizsgálatból. A rovarcsípés okozta allergiás reakció, az életveszély elhárítása adrenalininjekcióval történik. Ezt beadhatja a beteg is magának (az öninjekciós készülékkel), de utána sem nélkülözhető az állapottól függően segítség hívása vagy orvosi ellátóhely felkeresése, mert a tünetek később újra jelentkezhetnek, ami  akár 24–48 órás  megfigyelést, intenzív terápiát is szükségessé tehet.

Miért nagyon fontos a kivizsgálás?

Az allergia kimutatása történhet bőrpróbákkal vagy vérből ellenanyagfajták és szintek meghatározása útján. A két módszer nem annyira helyettesíti, mint kiegészíti egymást, mindegyiknek megvannak az alkalmazási javaslatai és feltételei. Ezeket fül-orr-gégész, tüdőgyógyász, bőrgyógyász, allergológus szakorvos végezheti elsősorban. A kivizsgálás azért nagyon fontos, mert valódi allergia esetén a beteg akár folyamatosan súlyos rizikóhelyzetben is lehet, amit (és a semlegesítés lehetőségeit is) pontosan ismernie kell. Célja megállapítani, hogy valódi allergiáról van-e szó, és ha igen, akkor a túlérzékenység méh- vagy darázsméreggel szemben áll-e fenn. Aki az egyik rovar csípésére allergiás, az a másikéra legtöbbször nem az. Ha az allergia igazolódik, a kezelőorvos mérlegelése alapján használatát megtanítva felírhatja az adrenalininjekciót is a beteg részére.

Létezik tartós kezelés rovarméreg-allergia ellen?

Rovarcsípés-allergia esetén igen hatékony hosszú távú kezelési mód az immunterápia. A kezelés során lényegében az allergént fecskendezik be a bőr alá fokozatosan emelkedő dózisban, így idővel kialakul a tolerancia, s a rovar csípése nagy valószínűséggel nem fog súlyos tüneteket okozni. A kezelés azonban időigényes (ez általában legalább hároméves injekciós kúrát jelent), és lehetnek átmeneti, akár kellemetlen mellékhatásai is, ezért csak erre kijelölt allergiacentrumokban végezhető.

Hogyan lehet elkerülni a rovarcsípést?

  • Tanuljuk meg felismerni és soha ne bolygassuk a rovarok fészkét. A ház körüli fészkek, padlás, pince, árnyas, nyirkos helyek, öntözőcsatornák, egyéb nedves helyek rendszeres rovarirtását bízzuk rovarirtó szakemberre!
  • Ne járkáljunk mezítláb a fűben (a méhek szívesen tartózkodnak például a lóherén), a kerti munkák során legyünk óvatosak!
  • Ha a rovar a közelben van, inkább menjünk arrébb és ne próbáljuk meg hadonászva elkergetni! Ha bőrünkre száll, ne üssük agyon, hanem finoman seperjük le, vagy türelmesen várjuk meg, amíg elszáll!
  • A rovarriasztó szerek legtöbbje a szúnyog, a bögöly ellen hatékony, de nem ijeszti el a méheket és a darazsakat. Alkalmazhatóságukról a csomagoláson kötelező információkat feltüntetni. Soha se vásároljunk tájékoztatóanyag nélküli vagy csak idegen nyelvű feliratos  kiszerelést, bármilyen szívélyesen és olcsón ajánlgatják is!
  • A méhek és a darazsak gyakran belemásznak a korábban kinyitott és akár csak kis időre is félretett dobozos italokba, vagy az épp nem fogyasztott ételekbe, innen a szájüregbe jutva súlyos következményekkel járó csípést okozhatnak.
  • Kerüljük az erős illatok használatát (parfümök, naptejek, olajok, hajlakk), mert ezek vonzzák a rovarokat. Ne viseljünk élénk színű, virágmintás, bő és lenge ruhákat!
  • A hálószoba ablakát nappal tartsuk zárva, a lakás ajtóin, ablakain pedig használjunk szúnyoghálót!
  • Nem javasolt gyümölcsöt, szőlőt termeszteni közvetlenül a ház közelében, természetesen méhészkedni sem.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei