8 indok, miért érdemes télen metszeni a fákat – Bálint gazda tanácsai

Tudja, miért éri meg télen metszeni a fákat, és melyek azok a fák és cserjék, amelyeknek hasznára válik a beavatkozás? Erre ad részletes választ cikkében a hobbikert.hu magazin. Az érdeklődőket egyúttal Bálint gazda videótanfolyamon keresztül vezeti be a gyümölcsfák metszésének rejtelmeibe.

Számos ok miatt folyamodunk metszéshez: célunk egyebek között a gazdag terméshozam elérése, újonnan telepített fiatal fák és cserjék esetén a gyökérképződés elősegítése, a sűrűn nőtt, zsúfolt vesszők ritkítása, legyező- vagy espalierformára történő alakítás, a virágzás elősegítése, alakító metszés, a betegségek továbbterjedésének megelőzése, valamint a növény általános kondíciójának javítása.

Néhány kivételtől eltekintve a metszési munkákat télen is el tudjuk végezni, amikor az ágak és vesszők mind csupaszok, így megkönnyítik számunkra az alakítást, valamint a beteg részek felismerését.

Következzen tehát a hobbikert.hu szakembereitől 8 alapos indok, ami miatt nem érdemes elhanyagolnunk a téli, tél végi metszést!

  1. A terméshozam maximalizálása

Ha a fa már kialakult koronaszerkezettel rendelkezik, a metszés célja, hogy a növény lehetséges terméshozamát maximalizáljuk. Ennek technikája fafajtánként eltér. Almafa esetén például a metszéssel megfelelő számú termőnyársat szeretnénk létrehozni, míg a fekete ribizli metszésekor a fő cél az elöregedett, termést már nem hozó fás részek eltávolítása.

  1. A gyökérképzés elősegítése

Gyümölcstermő fiatal cserje vagy fa ültetésekor fontos szempont, hogy elősegítsük az erős, egészséges gyökérzet kialakulását. A csemetét néhány rügyre visszavágjuk, így energiáját az első évben a megfelelő gyökérképzés megindítására tudja fordítani. A fiatal gyümölcstermő cserjéket néhány vesszőre ritkítjuk. A frissen ültetett fácskák metszésekor szempont az is, hogy a nagyobb szelek ne kaphassanak bele a fejlődő koronába, és ne tegyenek kárt abban.

  1. Ritkítás
A cél a megnyúlt hajtások eltávolítása

Azon növények esetén, amelyek a talajszintről kihajtva folyamatos megújulásra képesek, a cél a gyenge, megnyúlt hajtások, valamint a legidősebb vesszők egy részének az eltávolítása. Egyes növények, például a mogyoró esetén a legkorosabb hajtásokat a túlzsúfoltság megszüntetése érdekében célszerű eltávolítanunk. Leegyszerűsítve, a korosabb cserjék legvastagabb, legidősebb vesszőit (gyakran tőből) kimetsszük.

  1. Gyümölcsfák egyedi formára alakítása

A gyümölcsfa sík támrendszerhez történő rögzítése és alakítása esetén az oldalhajtásokat 2–3 rügyre visszavágjuk, hogy végeredményül rövid termőnyársakat kapjunk. Bár az ilyen jellegű beavatkozások többségét augusztusban-szeptemberben végezzük el, a munka akár a télbe is benyúlhat.

  1. A nyári virágzás elősegítése

Azok a cserjék, amelyek a nyár derekán virágoznak, a fiatal, egyéves hajtásokon hozhatnak virágot. Ügyes beavatkozással elérhetjük például, hogy a virágbimbók az általunk kívánt magasságban fejlődjenek ki. Az ágakat erősen visszametszhetjük, vagy ritkíthatjuk, hogy szép, esztétikus formát kapjunk. A méretes cserjéket, köztük a nyáriorgonát alaposan vissza kell metszenünk, ha féken szeretnénk tartani a növekedésüket. A kisebb cserjék, mint például a télálló fukszia esetén a metszés elsődleges célja, hogy a növény nagyobb virágokat hozzon.

  1. Alakító metszés
A tél ideális időszak a fák metszésére

A tél ideális időszak a fák és cserjék alakjának és szerkezetének felmérésére és módosítására. Nehéz ugyanis megítélni, hogyan fejlődik a fa, amikor az ágakat dús lomb takarja. Télen könnyebb például észrevenni a rosszul, egymást keresztezve nőtt ágakat. Egyes cserjéket, például a kányabangitát, váza alakúra szokás metszeni.

  1. Betegségek megelőzése

A beteg ágakat metszéssel távolítjuk el, hogy a növény egészséges maradjon. Célszerű eltávolítanunk a félig vagy teljesen elhalt, elszáradt, vagy valamilyen betegség tüneteit mutató ágakat. Magnólia esetén például metszéssel tudjuk megelőzni a verticilliumos hervadás továbbterjedését.

  1. Az erőteljes növekedés elősegítése
A gyengén, rosszul fejlődött ágak eltávolítása

A gyengén, rosszul fejlődött ágak eltávolításával a megmaradt ágakat erőteljesebb fejlődésre ösztönözzük. Egyes növényeket a teljes megfiatalítás érdekében a talaj szintjéig is visszavághatunk. A télen színes vesszőikkel díszítő növényeket, például a fehér somot vagy a fehér füzet a tél végén vagy kora tavasszal erősen vissza kell vágnunk a talajszint felett kb. 15 cm-esre. Egyéb cserjéknél a gyenge, megnyurgult hajtások eltávolítása a cél.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei