Egy másik dimenzióban is gyönyörködhetünk Tihanyban

A Balaton festőjeként is ismert Egry József munkáiból látható kiállítás péntektől a KOGART tihanyi galériájában.

A szeptember 10-ig látható több mint 30 alkotást felvonultató tárlat képeit jelentős hazai köz- és magángyűjtemények anyagából válogatták – közölték a rendezvény szervezői csütörtökön az MTI-vel.

A művek középpontjában balatoni témák szerepelnek – mondta Kókai Nagy Tímea marketingvezető. Feltűnnek a képeken ismert balatoni helyszínek, például a keszthelyi csónakkikötő, Tihany vagy a művész életében is jelentős szerepet játszó Badacsony, de más, a tóhoz kapcsolódó témák, mint a nádas, a vitorlások, strandjelenetek, szőlőhegyek és a balatoni vihar is megjelennek művein.

Szinte nem evilágiak képei

Egry József képeit technikailag az impresszionizmus fényfestészete, a posztimpresszionizmus önelvű képalkotási elve, az expresszionizmus energiája, eszmeileg pedig a panteizmus, a napkultusz, az egzisztencializmus spirituális változata jellemzi.

Balaton

Az 1883–1951 közt élt Egry József a modern magyar festészet egyik legmarkánsabb képviselője, művészetének középpontjába az 1920-as végétől került a Balaton. A művész ugyanis az első világháborúban szerzett betegségével 1916-ban a badacsonyi hadikórházba került gyógyulni, ahol megismerte későbbi feleségét, Pauler Juliskát.

A kiállítás a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, valamint a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum közös szervezésében az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.

Fotó: Pinterest

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei