Bajusz nélkül: állítólagos lánya miatt exhumálják Salvador Dalít

Lehet, hogy mégis van leszármazottja a híres festőnek, legalábbis ezt állítja magáról egy 61 éves asszony, aki DNS-teszt segítségével bizonyítaná igazát. Azonban ehhez ki kell hantolni a művész földi maradványait.

Egy spanyol bíróság elrendelte, hogy exhumálni kell Salvador Dalí földi maradványait, hogy egy DNS-mintavétel után ítélkezni tudjanak egy „apasági” ügyben – írja a The Guardian. Véleményük szerint ez az egyetlen módja – egyéb biológiai és személyes „maradványok” híján – az ügy tisztázásának. A kihantolásnak még nincs meg az időpontja, de erre valószínűleg már júliusban sor kerülhet.

Titkos viszony gyümölcse?

A híres szürrealista festőnek elméletileg nincsen gyermeke, de ez a tétel most a gyakorlatban megdőlhet: egy 1956-ban született kártyajós, bizonyos Pilar Abel ugyanis azt állítja, hogy ő a lánya a katalán művésznek. Salvador Dalí állítólag titkos viszonyt folytatott édesanyjával, Antoniával, aki többször is beszélt arról lányának, hogy ki is az igazi apja tulajdonképpen. Szavai szerint a külsőjükben annyira hasonlítanak egymásra, hogy már csak a bajusz hiányzik.

Dalí és Antonia 1955-ben találkoztak, amikor a lány egy családnál dolgozott Cadaqués-ben, ezen település közelében volt a Dalí-család hétvégi rezidenciája. Az állítólagos affér után aztán a hölgy elköltözött a halászfaluból és hozzáment egy másik férfihoz. Pilar Abel először anyai nagyanyjától hallott róla, hogy egy híres festő gyermeke, nem pedig azé, akit addig az apjának gondolt.

Nem az első nekifutás

A nő már több éve próbálkozik igazának bizonyításával, de eddig kevés sikerrel, bár 2007-ben már a festő halotti maszkjából is vettek DNS-mintát, de az vizsgálat eredménytelen lett.

A 61 éves katalóniai Pilar Abel Salvador Dalí spanyol szürrealista festő figueresi múzeuma elõtt 2017. június 26-án. Ezen a napon egy madridi bíróság elrendelte az 1989-ben elhunyt Dalí földi földi maradványainak kihantolását, mert Abel apasági keresetet nyújtott be, és a kérdés eldöntéséhez DNS-vizsgálatra van szükség. (MTI/EPA/Robin Townsend)

Érdekesség, hogy nem ez Abel első bírósági eljárása: 2005-ben a spanyol írót, Javier Cercas-t 700 000 euróra perelte, azzal érvelve, hogy 2001-es regényében, a Salamis katonáiban az egyik szereplő karakterét róla mintázta, és ennek következtében csorbult a hírneve. A bíró azonban ejtette ezt az ügyet.

Rejtélyes magánélet

Salvador Dalí szexuális beállítottsága régóta vitatéma, egyesek szerint homoszexuális volt, és a híres költővel, Federico Garcia Lorcával is viszonyt folytatott, mások viszont úgy gondolják, hogy lánytestvéréhez, Ana Mariához fűzték különös érzelmek. Szexuális életét tekintve egészen furcsa elképzelések is felmerültek. Az viszont biztos, hogy 1934-ben feleségül vette orosz származású múzsáját, Galát – eredeti nevén Elena Ivanovna Diakonova –, akivel Párizsban ismerkedtek meg.

Salvador Dalí 1989-ben utódok nélkül hunyt el, és szülővárosában, Figueresben helyezték örök nyugalomra, ahol egy múzeum is őrzi emlékét. Ha állítólagos lányáról bebizonyosodna, hogy tényleg a művész leszármazottja, akkor örökségéből is részesedne, márpedig a Dalí-brand világmárka, ezáltal sok pénzt hozhatna Pilar Abel konyhájára.

Támadás a bíróságon

Megtámadja a Salvador Dalí exhumálását elrendelő bírósági döntést a művész örökségét kezelő Fundación Gala-Salvador Dalí – írta az MTI kedden. Az alapítvány keddi szűkszavú közleménye szerint a napokban benyújtják a bíróságnak a fellebbezést, amelyen már dolgoznak a jogászaik, méghozzá a spanyol államügyészség koordinálása mellett. Ugyanis az ügy a spanyol államot is érinti, mint a törvényes leszármazottak nélkül elhunyt művész örökösét. Az alapítvány közleményében kitért arra is, hogy nem kíván nyilatkozatot tenni az üggyel kapcsolatban.

Fotók: (MTI/EPA/Lama és MTI/EPA/Robin Townsend)

Akár ez is tetszhet A szerző további művei