7 tipp, hogyan varázsoljuk otthonossá a lakásunkat képekkel!

Ma már nem kell sok pénzt költeni azért, hogy minőségi dekorációnk legyen a falon, mert már léteznek olyan oldalak, ahol viszonylag olcsón lehet designképeket vásárolni print, vagy más néven poszter formájában.

  1. Aki keres, az talál!

Az ilyen, kortárs művészek által feltöltött, és egyedi megrendelésre kinyomtatott képek az IKEA-s buddhafejek és Brooklyn hidas képeknél különlegesebb hatást keltenek, hiszen hazai kortárs művésztől származnak, de mivel nem eredeti alkotásokról van szó, ezért olcsóbb az előállításuk. Ráadásul ezek az oldalak úgy működnek, hogy jutalékot fizetnek a művészeknek minden egyes eladott poszter után, vagyis az otthonunk csinosítása közben egyben a kultúrát is támogatjuk! Számos külföldi oldal kínál hasonló képeket, mint a juniqe.de vagy a society6.com, de a magas szállítási költségek miatt, különösen ha keretezve rendeljük őket, nem éri meg nagyon messziről rendelni.

Szerencsére itthon is elérhetőek hasonló szolgáltatások, például az Art Bridge oldalán, amit művészetszerető lányok hoztak létre, hogy megoldják az üres falak problémáját. A www.artbridge.shop oldalról keretezve, ingyenesen szállítják ki a képeket!

  1. Állítsunk reális célokat magunk elé!

Ha megvan a forrás, akkor még mindig ott van az, hogy választani kell a saját preferenciáink és céljaink szerint, és dönteni kell, mire van igazából szükségünk, hiszen mindenhez nincs elég falfelület. Nehéz dönteni az oldalakon kínált több ezer kép közül, ugyanakkor ott vannak a korábbi, dédelgetett elképzelések is a régóta őrzött dolgok újra felhasználásáról. Évek óta tervezi, hogy bekeretezteti azt a régi mozifilmposztert, ami a sarokban porosodik? Vagy a jól sikerült családi fotót kinyomtatja, és felakasztja a lépcsőfordulóban? Itt lehet az ideje ennek is, de lehet, hogy nem véletlenül halogatta eddig ezeket a teendőket…

  1. Tervezze meg az összhangot!

Térjünk vissza a választáshoz! Nehéz feladat, de nem lehetetlen. Első körben keresse meg azokat a témákat, mintákat, színeket, amik különösen tetszenek, rangsorolja őket, és helyezze el őket gondolatban a lakás különböző helyiségeibe, pl. a konyhába növényeket, vagy városrészleteket, a hálószobába fotót, vagy meghitt motivációs üzenetet, esetleg festményprintet, a gyerekszobába vicces macifejeket!

  1. Készítsen galériafalat!

Ha hasonló témában több kép is megtetszik, rendezze el őket eklektikusan a falon! Egymást erősítve többszörös vizuális élményt nyújtanak, ráadásul nagyon szépen mutat, ha egyszerre nagyobb felületet is beborít művészettel. Az ilyen galériafalas kompozíció különösen inspiráló a kanapé, a dolgozóasztal fölött, vagy egy eldugott sarokban a kedvenc olvasós fotele mellett.

  1. A tálalás is fontos lehet!

Sokak számára a klasszikus, letisztult, keretezett megoldás a legkézenfekvőbb. A poszterrendelő oldalakon általában különböző méretben és színben is elérhetőek a keretek, sőt digitálisan bele is lehet próbálni a különböző képeket és kerettel együtt megjelenítik nekünk, hogyan néz ki a falon egy tetszőleges enteriőrben. Így már igazán könnyű a választás, hiszen könnyen el tudjuk képzelni, hogyan fog mutatni a kép a mi lakásunkban. Ha pedig nem tudja hirtelen hova is akassza a képet, vagy van egy szobarész, ahol jól mutatna a földön, ne habozzon, támassza a falnak a keretet!

  1. Alternatív megoldások rögzítéshez

Ha a keretes, paszpartus megoldás túl komolynak tűnik, egyszerűbb megoldásokkal is rögzítheti a képeket! Poszterek csiptetővel egy fonalra akasztva, vagy színes celluxszal rögzítve bohém, átmeneti, work in progress hangulatot kölcsönöznek a szobába, de miért is kellene állandóan ugyanazt nézni? A csiptetővel könnyen változtathatja a képeket, és a sorrendjüket is! Így szabadon variálhatja az elrendezést a hangulatának megfelelően!

  1. Keresse meg a lakását a neten!

Ha esetleg nem tudja, milyen a stílusa, vagy a lakása stílusa, mert nehéz belőni, vagy éppen átalakítás közepén tart, keressen hasonló interiorképeket, és nézze meg, mik működnek a legjobban bennük! Letisztult, modern lakáshoz jól mennének a fekete-fehér fotók, de egy bohém Ikea-lakáshoz talán jobban illenek a színes grafikák, festmények, városrészletek vagy növényrajzok. Új, egyedi együttállásokat is ki lehet találni, a lényeg, hogy merje vállalni a döntését, hiszen az egyediségében alapvetően nem hibázhat az ember, a választások tükrözni fogják az éppen aktuális elképzelését, ízlését! Nagyon jó, ha az ember bízik az ösztöneiben, de sosem árt, ha a döntés előtt néhány képet és berendezett enteriőrt is megnéz.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei