7 tipp a hatékony felnőttkori tanuláshoz

Bizony nem egyszerű felnőtt fejjel család vagy munka mellett tanulni, ám ha jobb fizetésre vagy a tudás örömére vágyunk, azért áldozatokat kell hoznunk. Szerencsére tanulási praktikák széles garmadája áll sorban azért, hogy elsajátítsuk őket.

E. L. Thorndike kutatásai alapján a tanulási képességeid 40–50 éves korodig még teljesen optimálisak. Ugyanakkor nem árt, ha néhány praktikát is bevetünk a hatékonyabb ismeretszerzés érdekében. A tanfolyamOKJ.hu blogján gyűjtötte össze azokat a tanulási módszereket, melyek sikerrel alkalmazhatóak felnőttként is.

1. Találjuk meg a célunkat és motivációnkat!

Ahhoz, hogy örömmel és hatékonyan tanuljunk, mindig ott kell lebegnie a szemünk előtt annak, hogy mi az igazi célunk a tanulással. Ha ez megvan, bámulatos teljesítményre leszünk képes.

Felnőttként abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy már kellő élettapasztalattal állunk a problémákhoz, képesek vagyunk az önkontrollra, és pontos célok felé igyekszünk.

Tudnunk kell, hogy tartós motiváció csakis belső kezdeményezésből születhet. Attól még senki sem tanult jól, ha a család és a barátok folyamatosan noszogatták. Ha mi magunk nem akarjuk igazán, akkor nem fog menni. Éppen ezért, ha úgy érezzük egy képzés közben, hogy ez mégsem a mi szakmánk, akkor ne szégyelljünk váltani, hiszen valószínűleg nem is lennénk abban a bizonyos szakmában elég jók. Olyan képzést válasszunk, ahová örömmel járunk be, ami nap mint nap arra inspirál, hogy fejlesszük a képességeinket.

2. Hagyjunk fel az időrabló tevékenységekkel!

A leggyakoribb érv a felnőttkori tanulás ellen az időhiány. Igen, talán kicsit nehezebb, mert más dolgunk is van a tanuláson kívül: vár a szennyes, a háztartás és a gyerek matekházija is, de nem lehetetlen. Ha van egy fix napirendünk, és bevonjuk a családot is a háztartásba, tengernyi időnk szabadul fel.

Plusz érdemes belegondolni, mennyi időnk megy el az időrabló tevékenységekkel. Nézzünk mélyen magunkba, és válaszoljunk a következő kérdésekre:

  • Mennyi időt töltünk el naponta tévézéssel?
  • Lehet, hogy beszippantanak a közösségi oldalak?
  • Esetleg túl sokat lustálkodunk reggelenként?

Gyakorlatilag a tanulás is, mint minden más, csupán szervezés kérdése.

3. Számoljuk fel az üresjáratokat!

Rengeteg időt tölt el az ember várakozással. A postán, a dugóban, az orvosi rendelőben, a pénztárnál. Használjuk ki ezeket az üresjáratokat a tanulásra!

Mindig tartsuk magunknál a tankönyvet, vagy készítsünk hangfelvételt jegyzeteinkből, és hallgassuk autóvezetés, kocogás vagy épp mosogatás közben. Észrevétlenül tanulhatunk, és még időt is takaríthatunk meg.

4. Ismerjük meg, milyen a tanulási típusunk!

A felnőttkori tanulásnak az az egyik legnagyobb előnye, hogy már ismerjük a képességeinket, és rengeteg tapasztalatunk van a tanulással kapcsolatban. Ha tisztában vagyunk azzal, milyen a tanulási típusunk, sokkal hatékonyabban tudjuk elsajátítani az ismereteket.

A főbb tanulási típusok:

  • vizuális – a képek, ábrák nagy barátja vagy, aki szereti, ha megmutatják neki, mit csináljon,
  • auditív – szinte issza a tanár szavait, és otthon is sokszor felmondja magának az anyagot,
  • sztár – ő az, aki kikérdezteti a leckét a családjával vagy a barátaival,
  • magolós – mindent szóról szóra betanul,
  • izgő-mozgó – tanulás során ír, rajzol, firkál, hiszen így rögzül a legjobban a tudás,
  • csendes – tanulás során a csend a legnagyobb barátja, a tévét, a rádiót, a zenét menten kikapcsolja.

5. Legyünk saját magunk legnagyobb kritikusa!

Tanuljuk meg élvezni, hogy önállóan tanulhatunk! Tegyünk fel magunknak ellenőrző kérdéseket, javítsuk ki a helytelen megoldásainkat! Törekedjünk a sikerre, de fogadjuk el a kudarcokat is! Legyünk magunkkal elfogulatlanok!

6. Kössük össze az új tudást a már meglévővel!

A felnőttkori tanulás nagy előnye, hogy már rengeteg előzetes ismerettel rendelkezünk sok témakörben. Ismerjük fel, hogy nem kell teljesen a nulláról kezdenünk a tanulást! Az új ismeretek elsajátításakor vizsgáljuk meg, mit tudunk már előzetesen a témáról, és kapcsoljuk hozzá a friss tananyagot!

7. Kezeljük úgy a tanulást, mint életünk szerves részét!

Ahhoz, hogy tudásunk piacképes maradjon, sosem szabad abbahagynunk a tanulást. Ha ezt pozitívan fogjuk fel, és fejlődési lehetőségként éljük meg, nem fogjuk nyűgnek érezni azt.

Sosem késő a tanuláshoz. Ha szakmát szeretnénk váltani, vagy új, piacképes ismereteket szeretnénk, ma már számos felnőttképzés közt válogathatunk. A tanfolyamOKJ.hu blogján pedig további tanulási és pályaválasztási tippeket találhatunk.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei