Mini Pompejire bukkantak Rómában

Mini Pompejit fedeztek fel Róma harmadik metróvonalának ásatásakor: egy római korból származó tűzeset miatt részben elpusztult arisztokrata ház maradványai kerültek elő bútorokkal és háziállatok csontvázaival együtt. (A fenti képen a festett fal csodálható meg.)

A 2–3. században állt ház ajtaja előtt egy kutyacsontvázat, illetve egy másik állat, vélhetően macska maradványait találták. Az állatok valószínűleg a tűzben pusztultak el – vélik a régészek.

Megállt az idő

„A tűz megállította az életet ebben a házban. A leleteknek köszönhetően el tudjuk képzelni, milyen volt az életet ezekben a termekben, pontosan úgy, ahogyan Pompejiben a vulkánkitörés előtt” – magyarázta Francesco Prosperetti, a római műemlékvédelmi hatóság vezetője hétfőn.

Az olasz kulturális minisztérium által 2017. június 26-án közreadott képen egy 1800 éves kutyacsontváz részlete látható, amely valószínűleg tűzben pusztult el. Régészek feltételezik, hogy a kutya egy harmadik századbeli arisztokrata házat részben elemésztő tűz áldozatává vált. A háznak és berendezéseinek, bútorainak, állatainak maradványai Róma harmadik metróvonalának ásatásánál kerültek elő 10 méteres mélységben május 23-án. A leletegyüttest római mini Pompejinek nevezték el. (MTI/AP/Olasz kulturális minisztérium)

A maradványok között egyebek mellett a padlóról származó fekete-fehér mozaikot, illetve fabútorokat, például egy asztalt is találtak.

A mini Pompeji a Lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyháztól nem messze található, ahol már néhány éve zajlanak a metróvonal építési munkálatai, amelyek újabb és újabb meglepetéseket okoznak a régészeknek.

Kiállítás

Októberben a San Giovanni metróállomásnál a lateráni bazilika közelében kiállították azokat az ókori római leleteket, amelyek a metróépítés során kerültek elő. A tárlaton terrakottamaradványok, ékszerek, pénzérmék, valamint a római kor legnagyobb víztárolójának maradványai is láthatóak.

A C jelű metróvonal, amely a Piazza Veneziáról a keleti kerületekbe vezet, régészetileg fontos réteg alatt több mint 20 méteres mélységben épül. A munkálatok 2007-ben kezdődtek, a 3,1 milliárd eurós projekt ára jelentősen túllépte az előzetes költségvetési kalkulációt.

A tervek szerint októberben felavatják az metróvonal egy 18 kilométeres szakaszát, amelyen vezető nélküli szerelvények fognak közlekedni.

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei