Több figyelmeztetést is kiadtak – őrült időjárás lesz

A hőség mellett viharos széllel, többfelé jégesővel kísért heves zivatarokra is készülni kell a hétvégén. A különböző veszélyes időjárási jelenségek miatt péntekre az egész országra figyelmeztetéseket adtak ki. Közben zivatarveszély miatt Csongrád megye több járására másodfokú riasztást adott ki csütörtök kora este az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint az érintett területeken már a következő órákban lehetnek károkozó széllel, nagy méretű jéggel kísért heves zivatarok.

Szintén a várható heves zivatarok veszélye miatt Bács-Kiskun, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok megye több járására elsőfokú riasztást adtak ki.

Pénteken is lesz baj

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzése szerint pénteken a több-kevesebb napsütés mellett összességében többfelé várható zápor, zivatar. Heves zivatar a déli órákban főként északkeleten, délután inkább a Dunántúlon és a középső országrész déli tájain lehet. Az északi területeken több helyen viharos széllökésekre lehet számítani. Heves zivatarok környezetében akár viharos szél és jégeső is lehet. Pénteken a „leghidegebb” órákban 15–22 Celsius-fok lehet. Napközben 31–36 fokig melegszik a levegő.

Több figyelmeztetés is lefedi az országot

A hőség miatt Nógrád megye kivételével az egész országra, a heves zivatar miatt országszerte figyelmeztetéseket adtak ki. Másodfokú a figyelmeztetés a heves zivatar miatt: Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére, míg a hőség miatt szintén másodfokú figyelmeztetést adtak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyére. Részletek az OMSZ honlapján.

Szombaton már „csak” hőség lesz

Szombaton napsütéses idő várható, csapadék nem valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet 14–20, a legmagasabb hőmérséklet 30–35 fok között alakul.

Vasárnap ismét többfelé valószínű zápor, zivatar. Több helyen megerősödik, zivatarban viharossá fokozódik a szél is. A minimum hőmérséklet 16–22, a maximum hőmérséklet a Dunántúl északi felén 27–30, másutt 31–36 fok között valószínű – olvasható az előrejelzésben.

Korábbi írásunkban adtunk néhány egyszerű tippet a hőség elleni küzdelemre, a lényeg, hogy figyeljünk oda!

Fotó: Shutterstock

Call Now Button