Szívmelengető hírek jöttek a francia polinéziai szikgetvilágból

Megmenekülhet a kihalástól a világ legritkább madárfajai közül néhány, miután környezetvédőknek két év alatt sikerült ragadozómentessé tenniük öt francia polinéziai szigetet.

Erőfeszítéseiknek köszönhetően így hozzávetőleg ezer hektár áll a madarak rendelkezésére, ahol immár veszély nélkül szaporodhatnak és élhetnek – közölte szerdán a BirdLife állatvédő szervezet Genfben.

Az Ausztrália és Dél-Amerika között félúton fekvő szigeteken élő tutururuból (Alopecoenas erythropterus) már kevesebb mint kétszáz példány van (fenti képünk, első videó – magyarul tahiti csillagosgalambnak hívják). Egy másik ott élő faj a szalonkafélékhez tartozó titi (Prosobonia parvirostris) – második videó, magyarul tuamotu partfutó.

„A ragadozóktól mentes életterük olyannyira leszűkült, hogy a beavatkozás nélkül akár egy ciklon, egy aszály, de akár egy patkányok vagy madarak által terjesztett betegség is a kihalásukat okozhatná” – mondta a BirdLife egyik munkatársa, Steve Cranwell.

Az idegenhonos emlősfajok megjelenése 90 százalékban felelős az 1500 óta kihalt madárfajok pusztulásáért – emlékeztettek.

A BirdLife tervei szerint további madárfajok lelhetnek menedékre a szigeteken.

A képet a www.islandconservation.orgról vettük, ahol Isten további csodálatos teremtményeivel találkozhat, melyeket meg kell mentenünk.

 

Call Now Button