Segítünk a leégés elkerülésében!

A következő napokra is forróságot és erős UVB-sugárzást jelez előre a meteorológia, ezért érdemes máris betartani a napozás szabályait. Huszonöt évvel ezelőtt még az egészséget jelentette a napozás, barnulás. Elég volt a patikában kikevertetni a slágernek számító kakaóvajat és az megvédett a leégéstől. Ma elsősorban óvatosságra intenek a szakemberek, ugrásszerűen megnőtt ugyanis a melanómás betegek száma. Összeszedtünk néhány hasznos tanácsot a napfürdőzéssel kapcsolatban a következő összeállításunkban.

Nagyon fontos a napozókrémek használata megfelelő fényfedő faktorral. A napsugarak elleni védelem erőssége számokban van kifejezve, ezt nevezzük faktornak. Minél nagyobb a fényvédő faktor, a készítmény annál hatásosabban fogja szűrni a nap sugarait. A fényvédő faktor száma megmutatja, hogy mennyivel hosszabb ideig lehet a napon tartózkodni a leégés veszélye nélkül – magyarázta a Seniorplusnak Konrád Györgyi kozmetológus. Ha a bőrtípusunknak megfelelő, leégés nélküli napozási időt percekben kifejezve megszorozzuk a fényvédő faktor számával, megkapjuk, hogy hány percig lehetünk a napon.

Ilyen esetekben kell különösen vigyázni

Vigyázat a sötétbarna festékes anyajegyek napoztatása túlzó mértékben nem kívánatos. Legyünk óvatosak, és egyáltalán ne égessük le a tűző napon a bőrünket. A festékhiányos fehér foltok a napfény hatására biztosan leégnek. Feltétlenül ajánlott a fényvédő krém mellett a napozást követően a gyulladáscsökkentő krém alkalmazása is. A friss műtéti hegeket vagy felületes horzsolásokat ne napoztassuk, mivel a vékony hámréteg alatt barnás pigment képződhet.

Szükséges a rendszeres vizsgálat!

Ugrásszerűen megnőtt a bőr daganatos elváltozásainak gyakorisága az elmúlt egy évtizedben, ezen belül a legsúlyosabb ráktípus, a melanóma előfordulása emelkedett a legnagyobb mértékben, csaknem a másfélszeresére – derül ki a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika legújabb tájékoztatásából. Dr. Holló Péter igazgatóhelyettes arra hívja fel a figyelmet, hogy  a megelőzés, azaz a fényvédelem és a rendszeres anyajegyvizsgálat nagyon fontos már a gyerekeknél is.

Időben kell elcsípni

Az elmúlt években átlagosan 2300 új melanómás beteget regisztráltak Magyarországon. Ez a legsúlyosabb bőrdaganat, leginkább a világos bőrűek, világos szeműek veszélyeztetettek, illetve azok, akiknek sok anyajegye van – mondta dr. Holló Péter, kiemelve, hogy ritkábban ugyan, de barna bőrűeknél is kialakulhat ez az elváltozás. Összességében elmondható, hogy a többi bőrrák – pl. basalioma, laphámrák – esetében is jelentős növekedés mutatkozik a betegek számában. Ezek lényegesen gyakoribbak, mint a melanóma, de kevésbé veszélyes tumortípusok. Ha idejében felismerik őket, nem járnak komoly következményekkel, ám ha későn megy orvoshoz a páciens, a laphámrák akár áttéteket is képezhet.

Az üveg mögött is érhetnek minket káros sugarak

A  bőrt érintő tumorok legtöbbje mögött genetikai tényezők mellett a káros UV-sugárzás és a többszöri leégés áll, ezért is kiemelten fontos a megfelelő fényvédelem. A déli órákban és magas UV-sugárzás esetén kerülni kell a napot, emellett használjunk naponta többször magas faktorszámú fényvédőt! Ne feledjük, hogy ablak mögött, így akár az autóban vagy árnyékban is érhetik káros sugarak a bőrünket, tehát ott is óvnunk kell magunkat az erős sugárzástól! A teljes bőrfelszín évenkénti vizsgálata elengedhetetlen része a megelőzésnek, különösen azoknak fontos erre odafigyelniük, akiknek sok anyajegyük van.

Különösen a fiatalokra kell figyelni 

A napallergia különböző mértékben szokott előfordulni, de akinél jelentkezett, annak mindenképpen célszerű kerülnie az erősebb napfényt, a szabadon levő bőrfelületeket mindenképpen célszerű minél rövidebb ideig napon tartani, célszerű beburkolni ruhával, illetve a napernyő sem olyan dolog, amit szégyellni kellene – mondta lapunknak a szakember. Ha valaki mégis megég a napon, akkor lehet otthon is megfelelően kezelni bőrnyugtató krémekkel. Azonban ha a kis unoka égett le és olyan súlyos fokú ez a probléma, hogy esetlegesen hólyagok jelentkeznek, azaz mélyebb bőrégés történik, akkor már célszerűbb felkeresni a háziorvost. Ugyancsak érdemes kikérni az orvos véleményét, ha rövid ideig tartó, de viszkető csalánkiütés jelentkezik a napnak kitett bőrfelületen. Az UVA-sugarak okozta károsodások 50–80 százaléka még a gyerek- és a kamaszkor során alakul ki. A gyerekek bőre fokozottan ki van téve az UV-sugárzásnak.

Ráadásul, mivel a gyerekek bőrét csak időszakosan éri napsugárzás, nem tud rá fokozatosan felkészülni, így sokkal súlyosabban károsodik. A gyerekek bőre sokkal vékonyabb és érzékenyebb, mint a felnőtteké. Ezáltal sokkal sérülékenyebb is, tehát különösen kíméletes napvédő készítményekre van szüksége.

A gyerekek egyébként a felnőttektől eltérő módon viselkednek a napon. Az ismételt fürdőzés, az izzadás, a homok vagy a törülköző dörzsölése gyakori jelenségek a játszó gyerekeknél, és fokozatosan csökkentik a napvédő készítmények hatékonyságát. A gyerekeknek ezért ellenállóbb (50 faktoros) készítményekre van szükségük, mint a felnőtteknek, és fontos, hogy ezek felvitelét 2 óránként és minden fürdőzést követően megismételjük.

Hűvös szoba ajánlott napszúrás esetén

Napszúrás esetén a magas hőmérséklet és a sugárzás, mint fizikai ingerek hatására az agyhártyák úgynevezett steril gyulladása alakul ki. Az agyhártyák gyulladása – ami szerencsére a napszúrásos esetek többségében enyhe fokú – duzzadással, vizenyővel jár. A duzzadt agyhártyák nyomják az agy különböző területeit, aminek következtében kialakulnak a jellegzetes tünetek: szédülés, fejfájás, hányinger, hányás, súlyosabb esetben ájulás.

Mivel a napszúrás gyakran fokozott izzadással jár együtt, mindenképpen gondolni kell a folyadék- és sóvesztés lehetőségére is; ezek szintén a fenti tünetekhez, valamint gyengeségérzethez vezetnek, és kezeletlenül veszélyesek lehetnek.

Épp ezért fontos, hogy a napszúrásos beteg sok folyadékot igyon, elsötétített szobában feküdjön, és hideg vizes borogatást tegyen a homokára a folyadékháztartás rendezése, illetve a gyulladás mérséklése érdekében. Ha néhány napon belül nem javul az állapota, orvoshoz kell fordulni.

Az alkoholt kerülni kell

Az enyhe panaszok fejfájás, szédülés, kábultság, émelygés, hányinger formájában jelentkeznek. A legfontosabb teendő, hogy árnyékos helyre, célszerűen hűvös helyiségbe jusson a beteg. A tarkóra helyezett hideg vizes borogatás jó hatású. A beteg 30 fokos szögben megemelt felsőtesttel feküdjön, s apró kortyokban fogyasszon hűvös folyadékot, lehetőleg vizet, és sohasem alkoholtartalmú italt! Enyhe esetben otthoni, két-három napos ágynyugalom javasolt hűvös, fénytől védett, esetleg sötét szobában.

Azonban ha a tünetek nem javulnak, vagy esetleg rosszabbodnak, mindenképpen kórházi kezelés szükséges.

A folyadékpótlás a legfontosabb

Kánikula idején mindenkinek ügyelnie kell a fokozott folyadékbevitelre, akár a szokásos mennyiség többszörösére is szükség lehet. Kerülni kell a tűző napon való tartózkodást 11 és 15 óra között, ilyenkor fokozódik a napszúrás veszélye. A bőrt védeni kell a káros sugárzás ellen, lehetőleg világos színű, természetes alapanyagú ruhákat ajánlatos hordani. Fontos, hogy nagy melegben gyermeket, állatot bezárt gépkocsiban hagyni nem szabad, és a szabadban sportolást is ajánlatos a reggeli vagy a kora esti órákra halasztani.

A kánikula főként a városokban teszi próbára állóképességünket, így ha bármit intézünk hőség idején, akkor próbáljunk mindig a reggeli időszakra koncentrálni.

Ellenőriztessük anyajegyünket, évente nő a melanomás betegek száma 

  • Bőrtípustól függetlenül az első napokban javasolt a magas fényvédő (50-es) faktor használata.
  • Semmi nem gyorsítja jobban a bőr öregedésének folyamatát, mint a nap ultraibolya-sugárzása. A déli órákban tilos napozni!
  • Az anyajegyeit ellenőrizze rendszeresen, bármilyen gyanú esetén forduljon bőrgyógyászhoz!
  • Mindig viseljen napszemüveget!
  • A vízparton is kötelező a kalap vagy a sapka!
  • – Együnk nagy víztartalmú élelmiszereket, és a meleg étel helyett inkább hideget fogyasszunk!

Fotó: Shutterstock

Egészséggel kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: egészség

Call Now Button