Komoly hőhullám érkezik Magyarországra – 37 fok is lehet, készüljünk!

Itt az idei nyár első igazán forró időszaka hazánkban, jó pár napig szenvedhetünk majd a hőségtől.

Hosszú napokig nem kúszik majd 30 fok alá a hőmérő higanyszála napközben Magyarországon, legalábbis ha hinni lehet az Időkép.hu és az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéseinek. A legmelegebb a jövő hét derekán várható, akkor 36–37 Celsius-fokos csúcshőmérséklet várható.

Fel kell készülni!

Ez a nyár első igazi hőhulláma, és érdemes felkészülni rá. Jó, ha van otthon vagy a munkahelyen légkondicionáló berendezés, hiszen annak – nem szélsőséges – használata nagyot dobhat közérzetünkön a forró napokon. Az egyik legnagyobb probléma ilyenkor az, hogy nemcsak a nap folyamán szenvedünk a hőmérséklettől, hanem – főleg a városok jól beépített részein – még az éjszakai órákban sem hagy minket pihenni a hőség.

Egyértelmű lépések, csak tegyük is meg

Az extrém UV-sugárzás miatt a napon is vigyázni kell: jó ötlet ilyenkor vízközelben átvészelni a forróságot, de megfelelő védelem nélkül hamar leéghetünk. Sőt, még egy rövid séta során is könnyen „megpörkölődhetünk” a napon, ha nem vigyázunk.

Emellett érdemes nagyobb gondot fordítani a megfelelő étkezésre és a bőséges folyadékfogyasztásra is. A könnyed ételek mellé jó, ha van a közelben egy palack ásványvíz vagy pedig valamilyen hűsítő, hideg ital. A nehéz húsokat és erősen fűszeres ételeket most még inkább kerüljük el, a nyerő vízben gazdag zöldségek és gyümölcsök bevitele (érdemes kipróbálni egy Gazpacho-receptet).

Még a kevésbé jártasak is összedobhatják a spanyolok nagy találmányát

Nem árt jobban odafigyelni idősebb vagy beteg hozzátartozóinkra is, hiszen a szélsőséges időjárás őket és a kisgyermekeket viselheti meg leginkább.

Legutóbb 2015-ben volt olyan nyarunk, amikor több héten keresztül is kánikula volt, akkor ez az időszak eloszlott június, július és augusztus között. Hogy most milyen lesz a nyár, még nem tudni, de az elkövetkező napokban ízelítőt kapunk a hőségből.

Van, ahol erre csak legyintenek

Nemcsak itthon, hanem a világ másik felén, Kaliforniában is tombol a hőség, de ott más a mérce mint Közép-Kelet-Európában: az amerikai óceánparti államban volt, ahol a napokban 53 (!) Celsius-fokot is mértek. De az extrém időjárás nem kíméli Arizona, Új-Mexikó, Colorado, Nevada és Utah államokat sem.

Annyira meleg van egyébként az USA déli, délnyugati részén, hogy például Phoenix egyes üzleteiben még a kilincseket is letakarják, nehogy azok megégessék az oda betérő vevők kezét.

Arizonában a 37 fok semmi, habár nem is vagyunk kaktuszok

Az LA Times beszámolója szerint Los Angelesben úgynevezett „hűsítő központokat” nyitottak meg a helyi lakosoknak, azokat várják ezekre a közösségi helyekre, akiknek az otthona nem klimatizált, elsősorban a kisgyermekeseket és az időseket.

Kaliforniában az ilyen időszakokban ráadásul nem ritkák az erdőtüzek sem, úgyhogy az ott élők egy újabb komoly problémára számíthatnak az elkövetkező napokban.

Fotó: Shutterstock

Call Now Button