60 éves lett a monacói herceg

Március 14-én ünnepli 60. születésnapját II. Albert, Monaco uralkodó hercege, a Grimaldi-család feje.

III. Rainer monacói nagyherceg és Gracia Patricia hercegnő (Grace Kelly amerikai filmszínésznő) egyetlen fia Albert Alexandre Louis Pierre Grimaldi néven született 1958-ban. A monacói II. Albert a középiskolában kitűnő eredménnyel letett érettségi után egy évig hercegi kötelességeit gyakorolta, majd az Egyesült Államokban politológiát, közgazdaságtant, zenét és angol irodalmat tanult. 1981-ben diplomázott a massachusettsi Amherst College-ben politikatudományból, majd New Yorkban a bankszakmát, Párizsban a vállalatvezetést tanulmányozta. Rövid ideig a francia haditengerészetnél szolgált, jelenleg is tartalékos korvettkapitány.

Diákévei alatt atletizált, úszott, majd futballozott, emellett fekete öves cselgáncsozó, imád evezni, kézilabdázni, teniszezni, vitorlázni és síelni, kétszer indult a Párizs–Dakar ralin. 1985 óta tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, elnöke a NOB sport- és környezetvédelmi bizottságának, tiszteletbeli elnöke a Nemzetközi Öttusa Szövetségnek. 1987-ben ő alapította a monacói Bob és Szkeleton Szövetséget, első NOB-tag bobosként indult 1988-ban a calgaryi téli olimpián. A monacói csapat tagjaként öt téli ötkarikás játékon vett részt, a rangjának járó kiváltságokat rendre visszautasította, társaival az olimpiai faluban lakott. 1982 óta a monacói Vöröskereszt elnöke, alelnöke a táncművészet, a színház és a filmipar feltörekvő tehetségeit támogató Grace Hercegnő Alapítványnak. Albert herceg maga is kipróbálta a színészkedést, az 1999-es Egy bátor ember című háborús filmdrámában James Kelley ír katonát játszotta.

A herceg 2005. március 31-én vette át a régensi teendőket, amikor apja, akkor Európa leghosszabb és a világ második leghosszabb ideje hatalmon lévő uralkodója a kórház intenzív osztályára került. III. Rainier április 6-án halt meg, negyvenhét éves fia a három hónapos gyász letelte után 2005. július 12-én lépett a minihercegség trónjára.

Albert ismert környezetvédelmi elkötelezettségéről, politikai programjának központi eleme a globális felmelegedés elleni küzdelem. 2006 áprilisában az első volt, aki hivatalban lévő államfőként kutyaszánnal érte el az Északi-sarkot. 2009-ben négyhetes útja során a Déli-sarkot is elérte, ezzel jelenleg ő az egyetlen hivatalban lévő államfő, aki a Föld mindkét sarkán járt. Expedícióival a globális felmelegedés okozta, különösen a sarki jeget fenyegető veszélyekre kívánta felhívni a figyelmet. A fenntartható fejlődést elősegítő innovatív és etikus projektek támogatására 2006-ban saját alapítványt hozott létre.

Sokáig agglegényéletet élt, nevét többször hozták összefüggésbe híres színésznőkkel, modellekkel, csinos arisztokratákkal. Két házasságon kívül született gyermekét a trónra lépést követően DNS-tesztek után ismerte el sajátjaként: Jazmin Grace Grimaldi 1992-ben született Kaliforniában, Alexandre Grimaldi-Coste egy togói származású légiutas-kísérővel majdnem hat éven át tartó kapcsolatából 2003-ban Párizsban látta meg a napvilágot. A törvényes gyermek hiánya azonban utódlási válsággal fenyegetett, s még a monarchia önállóságát is veszélybe sodorhatta volna, mert egy 1918-as szerződés értelmében a Grimaldi-dinasztia kihalása után Monaco visszaszáll Franciaországra. 2002-ben ezért úgy módosították az alkotmányt, hogy a trónt nemcsak a herceg házasságban született utódja, hanem leánytestvéreinek fiai is örökölhessék.

Albert csak 2010-ben érezte úgy, hogy készen áll a hosszú távú elköteleződésre, választottja a nála húsz évvel fiatalabb Charlene Wittstock korábbi dél-afrikai úszó olimpikon lett. A világra szóló pompával megült esküvőre 800 illusztris vendég jelenlétében 2011. július 1-jén került sor. Charlene hercegnő 2014. december 10-én az uralkodóházban elsőként ikreket szült, akik a Gabriella Thérese Marie Grimaldi és a Jacques Honoré Rainier Grimaldi nevet kapták. A kicsik világra jöttét 42 ágyúlövéssel – fejenként 21-gyel – köszöntötték, 15 percen át zúgtak a templomok harangjai és piros színben világították ki a fejedelmi palotát. Bár Gabrielle született előbb, a trónöröklési törvény szerint majdan Jacques követheti apját a trónon II. Jakab néven.

Kultúrával kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: kultúrkaland

Akár ez is tetszhet A szerző további művei