6 hasznos tipp, hogyan előzzük meg kutyánknál a hőgutát

Házi kedvenceink eltérő módon reagálnak az igazán nagy melegre. Az ember a fölösleges hőtől izzadással próbál megszabadulni, azonban a macska és a kutya erre csak nagyon kis mértékben képes. Nekik főleg a kitartó lihegés és a gondos gazda marad.

Háziállataink közül a kutyákat viseli meg leginkább a nyári kánikula. Főleg a hosszú szőrű kutyákat fenyegeti a hőguta veszélye, különösen, ha fekete színű a bunda.

A 30 Celsius-fok fölötti külső hőmérséklet következtében a kutyák gyakran kapnak hőgutát. Ilyenkor az állatok belső hőmérséklete meghaladja a 41 Celsius-fokot (a kutyák normál testhőmérséklete 38–39 Celsius-fok), ami tüdőödémához, valamint a szívizomzat és a központi idegrendszer károsodásához vezet. Ez súlyos esetben az állat halálát is okozhatja. A hőség hatására először az állatok ijedt tekintetűek lesznek, később izgatottak, nyálzanak, esetleg hánynak, végül tudatvesztés és ájulás is bekövetkezhet.

Ha a fenti tünetek jelentkeznek, az állatot feltétlenül árnyékba kell helyezni és lehűteni. Ezt tehetjük bőséges vízitatással, lelocsolással, de amint lehet, állatorvoshoz kell vinni, aki a sokktalanítás után vízhajtót, keringésjavítót, esetleg infúziót ad a kutyának.

Íme néhány hasznos tipp a NÉBIH Szabad a gazdi oldaláról, hogyan gondoskodjunk állatainkról a kánikulában.

  1. Soha ne hagyjuk kedvencünket a tűző napon kikötve vagy kocsiba zárva!
  2. Kánikulában ne futtassuk kutyánkat, sétálni is csak a kora reggeli és esti órákban vigyük!
  3. A szívbeteg és az idős kutyákra különös gondot kell fordítanunk, hiszen ők érzékenyebbek a melegre.
  4. Ha a kertben, szabadon tartjuk kutyánkat, mindig legyen számára árnyékos, hűvös hely, ahol a hőség elől menedéket talál.
  5. Mindig legyen az itatótáljában friss ivóvíz!
  6. A nagy melegben a kutyák étvágya is lecsökken, ezért etetni több részletben, az esti és a reggeli órákban célszerű.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei