Minden családban nagy fejtörést okoz az ünnepi menü. A főzés és az előkészítés meghitt hangulata csak a reklámokban köszön vissza, a valóságban a háziasszonyok sokszor túlvásárolják magukat, nem hagynak elég időt a főzésre, és teljesen kimerülve tálalják a végeredményt. Sztana Ferenc, a Zala Springs Golf Resort séfje ezúttal 5+1 tippel, valamint egy gondosan összeállított menüsorral segít megkönnyíteni a karácsonyi készülődést.
- A kevesebb több
Mielőtt hosszú menüsorokban kezdünk gondolkozni, érdemes jól átgondolni, hogy mi az, amit biztonsággal s jól el tudunk készíteni. Három-négy fogásban gondolkozzunk maximum.
- A minőség mindenek felett
Figyeljünk inkább az alapanyagok jó megválasztására, finom ételt csak kiváló minőségű alapanyagból lehet készíteni. Mielőtt menütervezésbe fognánk, menjünk ki a piacra és nézzük meg milyen alapanyagok állnak rendelkezésünkre.
- Előkészületek és idő
Készítsünk magunknak egy időtáblázatot az alapanyagok beszerzésétől egészen a tálalásig, hiszen egy profi konyhában is egy-egy komolyabb menü készítésénél ilyet használnak a séfek. Gondoljuk át miket tudunk előkészíteni, hogy ne mindent egy napon keljen megcsinálni.
- Hagyományok
Minden család életében megvannak a jól bevált hagyományos családi ételek és receptek, az ünnepi vacsorának nem kell formabontónak lennie, azonban nyugodtan belecsempészhetünk a menünkbe egy-egy oda illő új alapanyagot vagy feldobhatjuk kreatív tálalással.
- A desszert
Nincsen karácsony fahéj, szegfűszeg, kandírozott gyümölcsök, dió, mák és kardamom nélkül. A Stollen-kalács remek édesség ahhoz, hogy személyessé varázsoljuk a vacsora utolsó fogását. Vendégeink ízlésére készíthetjük el a sokféle aszalt gyümölcsnek köszönhetően.
+1 tipp
Az ételek mellett ne feledkezzünk el az italokról sem. Még a legjobb karácsonyi ételt is meglehet koronázni egy jó pohár borral. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen bort válasszunk, nyugodtan felkereshetünk egy szaküzletet, vigyük magunkkal a menüsorunkat, így a szakértő biztosan a legjobb bort tudja kínálni.
Ha még nincs ötlete az ünnepi menüre, használja bátran Sztana Ferenc, a Zala Springs Golf Resort séfjének ajánlatát, belecsempészve Zala ízeit is.
Recept:
Stollen-kalács
Hozzávalók:
1 db tojássárgája
1 csipet őrölt gyömbér
10 dkg aszalt gyümölcs
10 dkg kandírozott narancs
5 dkg mandula
2 cl rum
2 dkg élesztő
30 dkg finomliszt
10 dkg olvasztott vaj
1 dl tej
1 db vaníliarúd
1 citrom héja
1 narancs héja
A díszítéshez: olvasztott vaj és porcukor.
Kevés lisztből, élesztőből, cukorból és tejből kovászt készítünk, majd összekeverjük a hozzávalókat és 20 percig pihentetjük. Formázzuk és újra pihentetjük 20 percig, majd megsütjük. Ha megsült, forrón megkenjük olvasztott vajjal és vastagon minden oldalán megporcukrozzuk.
Vörösboros szarvascomb dödöllével (4 személy)
Hozzávalók:
80 dkg szarvascomb
só
őrölt fekete bors
2 ek. mustár
1 dl étolaj
4 dkg paradicsompüré
15 dkg vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 közepes sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1–2 ek. kristálycukor
2 dl jó minőségű vörösbor
30 dkg burgonya
30 dkg finomliszt
5 dl zöldségalaplé
A szarvascombot ízesítjük sóval, őrölt borssal és mustárral, ezt akár előző este is megtehetjük az ízek jobb összeérése miatt. Egy lábosban olajat hevítünk, körbepirítjuk a szarvascombot, majd az edényből kivéve félretesszük. Kristálycukrot és paradicsompürét hevítünk ugyanebben az edényben, hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, a félbe vágott vöröshagymát, a fokhagymát, visszatesszük a húst és felengedjük zöldségalaplével. Ezt a zöldségalaplevet is előző nap elkészíthetjük. Fedő alatt pároljuk, ha már majdnem teljesen megpuhult, hozzáadjuk a vörösbort és így főzzük készre. A kész húst kivesszük, ha egy kicsit kihűlt, felszeleteljük. A szószt leszűrjük és kevés liszt segítségével mártássűrűségűre forraljuk. Amíg a hús párolódik, elkészíthetjük a dödöllét. A tisztított és kockázott burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, visszatesszük a tűzhelyre és folyamatos lassú melegítés és határozott keverés közben hozzáadjuk a lisztet. Addig keverjük és törjük, amíg egységes masszát nem kapunk. Ha a massza kihűlt, evőkanállal galuskákat szaggatunk belőle és kevés olajban ropogósra pirítjuk.
Gyömbéres édesburgonya-krémleves pirított tigrisrákkal (4 személy)
Hozzávalók:
40 dkg édesburgonya
5 dkg vöröshagyma
2 dkg vaj
csipetnyi cukor
1 dl jó minőségű, száraz fehérbor
2 dl zöldségalaplé
1 dl főzőtejszín
só
őrölt fehérbors
ízlés szerint friss reszelt gyömbér
1 gerezd fokhagyma
kisebb csokor petrezselyemzöld
20 dkg tigrisrák
A megtisztított, kockázott édesburgonyát hozzáadjuk a vajban megpirított vöröshagymához, ízesítjük sóval, fehérborssal és gyömbérrel, felengedjük az alaplével, a tejszínnel és a fehérbor egy részével. Lassú tűzön puhára főzzük, botmixerrel pürésítjük. A tigrisrákot vajban kevés fokhagymával és sóval megpirítjuk, kevés fehérborral ízesítjük, megszórjuk friss petrezselyemmel. A pirított tigrisrákkal tesszük különlegessé a levesünket.