5+1 tipp a tökéletes karácsonyi menühöz

Minden családban nagy fejtörést okoz az ünnepi menü. A főzés és az előkészítés meghitt hangulata csak a reklámokban köszön vissza, a valóságban a háziasszonyok sokszor túlvásárolják magukat, nem hagynak elég időt a főzésre, és teljesen kimerülve tálalják a végeredményt. Sztana Ferenc, a Zala Springs Golf Resort séfje ezúttal 5+1 tippel, valamint egy gondosan összeállított menüsorral segít megkönnyíteni a karácsonyi készülődést.

  1. A kevesebb több

Mielőtt hosszú menüsorokban kezdünk gondolkozni, érdemes jól átgondolni, hogy mi az, amit biztonsággal s jól el tudunk készíteni. Három-négy fogásban gondolkozzunk maximum.

  1. A minőség mindenek felett

Figyeljünk inkább az alapanyagok jó megválasztására, finom ételt csak kiváló minőségű alapanyagból lehet készíteni. Mielőtt menütervezésbe fognánk, menjünk ki a piacra és nézzük meg milyen alapanyagok állnak rendelkezésünkre.

  1. Előkészületek és idő

Készítsünk magunknak egy időtáblázatot az alapanyagok beszerzésétől egészen a tálalásig, hiszen egy profi konyhában is egy-egy komolyabb menü készítésénél ilyet használnak a séfek. Gondoljuk át miket tudunk előkészíteni, hogy ne mindent egy napon keljen megcsinálni.

  1. Hagyományok

Minden család életében megvannak a jól bevált hagyományos családi ételek és receptek, az ünnepi vacsorának nem kell formabontónak lennie, azonban nyugodtan belecsempészhetünk a menünkbe egy-egy oda illő új alapanyagot vagy feldobhatjuk kreatív tálalással.

  1. A desszert

Nincsen karácsony fahéj, szegfűszeg, kandírozott gyümölcsök, dió, mák és kardamom nélkül. A Stollen-kalács remek édesség ahhoz, hogy személyessé varázsoljuk a vacsora utolsó fogását. Vendégeink ízlésére készíthetjük el a sokféle aszalt gyümölcsnek köszönhetően.

+1 tipp

Az ételek mellett ne feledkezzünk el az italokról sem. Még a legjobb karácsonyi ételt is meglehet koronázni egy jó pohár borral. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen bort válasszunk, nyugodtan felkereshetünk egy szaküzletet, vigyük magunkkal a menüsorunkat, így a szakértő biztosan a legjobb bort tudja kínálni.

Ha még nincs ötlete az ünnepi menüre, használja bátran Sztana Ferenc, a Zala Springs Golf Resort séfjének ajánlatát, belecsempészve Zala ízeit is.

Recept:

Stollen-kalács

Hozzávalók:

1 db tojássárgája

1 csipet őrölt gyömbér

10 dkg aszalt gyümölcs

10 dkg kandírozott narancs

5 dkg mandula

2 cl rum

2 dkg élesztő

30 dkg finomliszt

10 dkg olvasztott vaj

1 dl tej

1 db vaníliarúd

1 citrom héja

1 narancs héja

A díszítéshez: olvasztott vaj és porcukor.

Kevés lisztből, élesztőből, cukorból és tejből kovászt készítünk, majd összekeverjük a hozzávalókat és 20 percig pihentetjük. Formázzuk és újra pihentetjük 20 percig, majd megsütjük. Ha megsült, forrón megkenjük olvasztott vajjal és vastagon minden oldalán megporcukrozzuk.

Vörösboros szarvascomb dödöllével (4 személy)

Hozzávalók:

80 dkg szarvascomb

őrölt fekete bors

2 ek. mustár

1 dl étolaj

4 dkg paradicsompüré

15 dkg vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

2 közepes sárgarépa

1 db petrezselyemgyökér

1–2 ek. kristálycukor

2 dl jó minőségű vörösbor

30 dkg burgonya

30 dkg finomliszt

5 dl zöldségalaplé

A szarvascombot ízesítjük sóval, őrölt borssal és mustárral, ezt akár előző este is megtehetjük az ízek jobb összeérése miatt. Egy lábosban olajat hevítünk, körbepirítjuk a szarvascombot, majd az edényből kivéve félretesszük. Kristálycukrot és paradicsompürét hevítünk ugyanebben az edényben, hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, a félbe vágott vöröshagymát, a fokhagymát, visszatesszük a húst és felengedjük zöldségalaplével. Ezt a zöldségalaplevet is előző nap elkészíthetjük. Fedő alatt pároljuk, ha már majdnem teljesen megpuhult, hozzáadjuk a vörösbort és így főzzük készre. A kész húst kivesszük, ha egy kicsit kihűlt, felszeleteljük. A szószt leszűrjük és kevés liszt segítségével mártássűrűségűre forraljuk. Amíg a hús párolódik, elkészíthetjük a dödöllét. A tisztított és kockázott burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, visszatesszük a tűzhelyre és folyamatos lassú melegítés és határozott keverés közben hozzáadjuk a lisztet. Addig keverjük és törjük, amíg egységes masszát nem kapunk. Ha a massza kihűlt, evőkanállal galuskákat szaggatunk belőle és kevés olajban ropogósra pirítjuk.

Gyömbéres édesburgonya-krémleves pirított tigrisrákkal (4 személy)

Hozzávalók:

40 dkg édesburgonya

5 dkg vöröshagyma

2 dkg vaj

csipetnyi cukor

1 dl jó minőségű, száraz fehérbor

2 dl zöldségalaplé

1 dl főzőtejszín

őrölt fehérbors

ízlés szerint friss reszelt gyömbér

1 gerezd fokhagyma

kisebb csokor petrezselyemzöld

20 dkg tigrisrák

A megtisztított, kockázott édesburgonyát hozzáadjuk a vajban megpirított vöröshagymához, ízesítjük sóval, fehérborssal és gyömbérrel, felengedjük az alaplével, a tejszínnel és a fehérbor egy részével. Lassú tűzön puhára főzzük, botmixerrel pürésítjük. A tigrisrákot vajban kevés fokhagymával és sóval megpirítjuk, kevés fehérborral ízesítjük, megszórjuk friss petrezselyemmel. A pirított tigrisrákkal tesszük különlegessé a levesünket.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei