50 kilométert is utazunk egy jó étteremért

Általánosságban igaz a magyarokra, hogy messzebbre is elutaznak egy étterem miatt – derül ki egy friss kutatásból. A legtöbben az ismerőseik ajánlása alapján keresnek fel egy vendéglátóhelyet, és a válaszadók több mint fele hangulattól függően dönt az új és a megszokott között.

A legtöbben utazás előtt tájékozódnak az éttermi kínálatról, és ez alapján döntenek az ebéd helyszínéről, de a magyarok csaknem harmada utazás közben választja ki a számára legszimpatikusabb helyet.

A derecskei Almavirág étterem nem reprezentatív kutatásából kiderült: a budapestiekre nem jellemző, hogy 50 kilométernél távolabb utaznának egy étterem miatt. Országos viszonylatban a Hajdú-Bihar megyében élők hajlamosabbak nagyobb távolságokat, akár 100 kilométernél is többet megtenni, hogy eljussanak a vágyott étterembe. A többség 21 és 50 kilométer közötti távot hajlandó utazni egy vendéglátóhelyért.

A kérdőívet kitöltők csaknem 40 százaléka az ismerősök ajánlása alapján keresett már fel éttermet, több mint 13 százalékuk a közösségi médián keresztül tájékozódott. A válaszadók tizedének fontos tényező a választás megkönnyítésében egy pozitív cikk a vendéglátóegységről.

Leginkább Budapesten és Pest megyében vállalkozó szelleműek az emberek, innen próbálnak ki új helyeket legszívesebben. Kiderült az is, hogy a magyarok egyharmada inkább új helyeket próbál ki, de a válaszadók több mint fele hangulattól függően választ a megszokott és az új között.

A felmérés szerint az izgalmat, új ízeket nyújtó helyek és a hagyományos magyar konyhával operáló éttermek a leginkább kedveltek. A modern éttermek kedvelői a kitöltők közel 41 százalékát, a „kockás terítős” helyek látogatói 36 százalékot tesznek ki a válaszadók közül.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei