5 varázslatos élmény a Margitszigeten

Budapest ékessége minden korosztály számára tartogat élményeket. Lehet aktív sportoló, aki a sziget szélén kiépített futópályán rója a köröket vagy a Hajós Alfréd Uszodában ússza a hosszakat. Lehet kisbabás anyuka, aki a zöld szigetre hozza sétálni a gyermekét. Lehet szerelmes, aki a sziget japánkertjében randevúzik. Lehet boldog kutyatulajdonos, aki négylábú kedvencét itt futtatja nap mint nap. Lehet ráérős nyugdíjas, aki barátnőivel rendszeresen itt sétálva beszéli ki a világ dolgait. Lehet bárki, aki nyugalomra és szép természeti környezetre vágyik, mert a Margitszigeten mindenki megtalálja, amit keres.

Zenélő szökőkút

Alig fog hinni a szemének! Magyarország legnagyobb méretű zenélő szökőkútja május 1. és október 31. között szórakoztatja a szigetre érkező turistákat. A szökőkút medencéje 1000 m² alapterületű, átmérője 36 méter, a középső vízsugár több mint 25 méter magasságba lő fel. A beépített fúvókák darabszáma 154, azok megvilágítását összesen 227 színes lámpa biztosítja. Műsorában óránként hangzik fel egy zenei blokk, sőt esténként különleges lézervetítésben gyönyörködhetünk a szökőkút vízfüggönyén!

Vadaspark

Állatokkal találkozni mindig igazi élmény! A kis vadaskert egyik felén a dámvadak karámja kapott helyet, ahol a hazai erdőkben is honos szarvasfélén kívül a mezei nyulak is kedvükre ugrándozhatnak. A kisállatkert másik felében vízimadarak, illetve egyéb díszes madárfajok láthatók, a Bahama-, mandarin- és a kisasszonyrécéken kívül különösen az ázsiai selyemtyúkok keltik fel a közönség figyelmét. A kert belsejében található istálló pónilovak lakóhelye, amelyeken szép időben, illetve forgalmasabb napokon akár lovagolni is lehet. A fentieken kívül számos bagoly és ragadozómadár is helyet kapott a kertben.

Bringóhintó, gokart, monsterroller, hajókázás

Nem tévedünk nagyot, ha a margitszigeti szórakozás kívánságlistáján ezek a mókás járművek szerepelnek. Szeretünk tekerni, ketten vagy családosan, szeretünk suhanni az óriás fák között a szép zöld környezetben. Pattanjunk fel egyre már a Margit híd közelében, és járjuk be sok keréken a sziget minden részét! Hajóval érkezni a Margitszigetre nagyon menő a nyári időszakban. Érdemes tájékozódni a BKK-menetrendek között, és hajóval közelíteni meg a Margitszigetet.

Színházi esték a szabadtéri színpadon

A nyár beköszöntével útjára indult az a kulturális eseménysorozat, amelynek keretében szimfonikus koncert, balettshow, könnyűzenei koncert, opera- és folklórműsort tekinthetnek meg a zenerajongók. A különleges szabadtéri színpad gyönyörű, természetközeli élményt ad.

Csobbanás a Margitszigeten

A közel 100 éve működő Palatinus strandfürdő élmény a javából! A szigeti gyógyforrásokra épülő gyógymedencéken kívül úszó- és élménymedencék, sőt csúzdák várják a víz hűsítő erejére vágyó családokat. A strand műemléki védettség alatt áll, de korszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint a multimédiás csúszda, ahol csúszás közben zenét hallgathatunk és fényjátékban gyönyörködhetünk.

Nevezetes fák a Margitszigeten

Ha szereti a fákat, néhány különleges példányt imádni fog a Margitszigeten is, hiszen a sziget dendrológiai szempontból is nevezetes. Egész története folyamán mindig fejlesztették, szépítgették, óvták és gyarapították a faállományt. A ma élvezhető végeredmény magáért beszél, minden évszakban csodákat rejt a turisták számára.

Összegyűjtöttük a legérdekesebb fákat, amelyek koruk, nagyságuk vagy históriájuk miatt mindenképpen megérdemlik a figyelmet:

  • A kápolna és a romok között található több mint 190 éves, közel 40 méter magas, 635 cm törzskörméretű ősplatán európai viszonylatban is a legdekoratívabb koronájú platánok között áll.
  • A víztorony közelében állnak Arany János tölgyei. Történetileg a sziget egyik legnevezetesebb facsoportja, bár a költő nem alattuk írta versét.
  • A Palatinus strand bejáratával szemben látható a „hétvezér platán”, melyet az I. világháborúban bombatalálat ért és utána tőből hajtott hét törzset.
  • A Japánkertben 1958-tól fejlődik három, kb. 20 méteres kínai ősmamutfenyő.
  • A Halastó patakja partján egy 60 éves virginiai mocsárciprus látható. Érdekessége a talaj fölé emelkedő oszlopszerű módosult, lélegeztetőgyökere.
  • A Szent Mihály-kápolnával szemben egy közel százesztendős kínai páfrányfenyő (Gingko biloba) látható.
  • A főúti sétány melletti fenyvesben négy 210 éves fekete fenyővel találkozhatunk, melyek Budapest legidősebb példányai.
  • A piros pados úttól délre áll az 1838-as nagy árvíz idején megdőlt narancseper, mely azon kevés fák közé tartozik, amelyek túlélték azt a pusztító áradást, melyben a sziget növényzete egykor szinte teljesen megsemmisült.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei