40. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Jubileumi programözön

Április 3–19. között ismét Európa pezsgő kulturális fővárosa lesz Budapest. A 40. Budapesti Tavaszi Fesztiválon a klasszikus zenei koncertek mellett kamaraprodukciók, áriakoncertek, táncpremierek, lemezbemutatók, jazzkoncertek, újcirkusz-előadások és kiállítások is várják az érdeklődőket.

Kristine Opolais

A fesztivál a régió egyik legrangosabb összművészeti eseménysorozatához méltóan programözönnel és sztárparádéval ünnepli a 40. évfordulót, olyan világ- és Európa-hírű művészek lépnek fel, mint Kristine Opolais, Gerald Albright, az Akram Khan Company, Lawrence Brownlee vagy a legendás a Győri Balett és Lajkó Félix, Philippe Herreweghe és a Collegium Vocale Gent, a Makám, Kurtág György, Szergej Nakarjakov. A sztárfellépők között lesz Ji, Joep Beving, Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra, Lloyd Newson (DV8 Physical Theatre) és a Ballet Rambert, Farkas Gábor, a Freak Fusion és a Tank and the Bangas is.

Lawrence Brownlee

A Budapesti Tavaszi Fesztivál hagyományosan a különleges együttműködések és műfaji találkozások fesztiválja, nem meglepő tehát, hogy két formabontó, különleges bemutató foglalja keretbe az eseménysorozatot. A GisL című nyitóelőadás igazi különlegesség, hiszen a balettirodalom egyik gyöngyszemét a Győri Balett és Lajkó Félix gondolta újra. Miklósa Erika és Novák Péter pedig Máriák városa címmel készül rendhagyó bemutatóra rendhagyó helyszínen: a tangó és a színház összefonódásából születő előadás a Rákóczi téri Vásárcsarnokban zárja majd a fesztivált április 18-án és 19-én.

Liszt-maraton: Ránki Fülöp

Liszt Ferenc alakja és életműve minden évben meghatározó szerepet tölt be a fesztiválon. Az idei jubileumi eseménysorozat kétnapos Liszt-maratonnal, számos kiváló művész közreműködésével ünnepli a zeneszerző zsenialitását a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Staatskapelle Weimar pedig Liszt 2018-ban bemutatott Sardanapalo című operatöredékével érkezik.

Áriaesttel örvendezteti meg a közönséget a New York-i Metropolitan Opera sztárja, Lawrence Brownlee és Yijie Shi, illetve a varázslatos lett szoprán, Kristine Opolais is. Szergej Nakarjakov a Budafoki Dohnányi Zenekarral lép színpadra, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus pedig a Szent István Bazilika falai közt szólaltatja meg Bach grandiózus művét, a h-moll misét. 2020-ban ünnepeljük Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulóját, így a komponista előtt tiszteleg majd a hazai és nemzetközi zenei élet színe-java, többek között a dél-koreai zongorazseni, Ji, az Accord Quartet, Lukács Miklós és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Sárik Péter Trió, Kelemen Barnabás és Nagy Péter, valamint Kállai Ernő és Balázs János kettőse is.

NoGravity Társulat

Különleges helyszíneken, a Kiscelli Múzeum tereiben, a Nemzeti Táncszínházban és az Unicum Házban várja a barokk zene szerelmeseit a Zsabó Fesztivál: érkezik a London Baroque Band, de lesz itt lézer, digitális technológia és hegedű, virtuóz trombitadarabok és egy magyar vonatkozású színjáték Antonio Draghitól és a Hof-Musici Baroque Ensemble muzsikusaitól, összművészeti csemege a NoGravity Társulat táncművészeitől és artistáitól. S ha már mozgásművészet: alig néhány héttel a világpremiert követően Chotto Xenos című ifjúsági előadásával érkezik a brit sztárkoreográfus társulata, az Akram Khan Company. Premierre készül a fesztiválon a  Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Freak Fusion újcirkusz-kollektíva, a Ballet Rambert és a Sadler’s Wells pedig a fizikai színház úttörője, Lloyd Newson (DV8) Enter Achilles című legendás előadását hozza el a Trafóba.

Joep Beving holland zongorista melankolikus-minimalista világa pillanatok alatt bűvöli majd el az A38 Hajó közönségét, de a New Orleans-i szupergroup, a Grammy-jelölt Tank and the Bangas és a handpanvarázsló Manu Delago fellépése is felejthetetlen estéket ígér ugyanitt.

A jazzrajongók a Los Angeles-i születésű szaxofonzseni, Gerald Albright várva várt koncertjéig már kezdhetik is a visszaszámlálást, Vincent Peirani az olasz gitárossal, Federico Casagrandéval és a New Yorkban élő izraeli dobossal, Ziv Ravitzcal érkezik, a fiatal zongorista, Oláh Krisztián pedig Parallel Reflections című művének ősbemutatójával bizonyítja, hogy nincs is szebb egy vonószenekar és egy jazzkvartett találkozásánál.

A Müpa főszervezésében a 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a főváros legjelentősebb kulturális intézményei, játszóhelyei fognak össze: újra megnyílik Budapest szívében az Akvárium Tavasz Terasz, a Budapest Art Week 2020-ban is azt tűzte ki célul, hogy összefogja és megismertesse a látogatókkal Budapest színes képzőművészeti kavalkádját, a PONT Fesztivál pedig idén Georgia (Grúzia) és Örményország különleges hagyományait mutatja be. Számtalan nagyszabású kiállítás megnyitója is emeli a fesztivál fényét: a Magyar Nemzeti Galéria Vágyott szépség címmel a Tate Britain leghíresebb és legkedveltebb preraffaelita alkotásait hozza Budapestre. A Szépművészeti Múzeum II. Amenhotep és kora című kiállításának terébe lépve ritka leleteken, tárgyakon keresztül élhetjük át az ókori Egyiptom aranykorának ragyogását. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban április 16-án nyílik a 38. Magyar sajtófotó-kiállítás, míg a Ludwig Múzeum a Slow Life – Az élet lassú tempóban című kiállítással lassítja le a hétköznapok rohanását.

– A jubileumi fesztivál alkalmat ad arra, hogy végigtekintsünk az elmúlt négy évtizeden: számtalan világsztár a Budapesti Tavaszi Fesztivál kedvéért látogatott először a magyar fővárosba, a kezdetekkor a művészeti élet számos magyar ikonja a fesztivál meghívására tért haza a vasfüggönyön túlról, hozott létre valami különlegeset, álmodott meg valami újat. A fesztivál talán legnagyobb sikere éppen ez: megmutatni a nemzetközi művészeti élet csillagait, figyelemre méltó újdonságait, a határainkon innen és túl alkotó magyar művészek munkáit, és általuk a magyar kultúra gazdagságát, sokszínűségét, erejét is, amely éppen abban rejlik, hogy nem elválaszt, hanem összeköt – mondta el Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a Budapesti Tavaszi Fesztivál operatív testületének elnöke. Utalt arra, hogy a nemzetközi művészeti fesztiválok sorában ma már a Budapesti Tavaszi Fesztivál európai jelentőségű kulturális márkaként olyan fesztiválokhoz és városokhoz csatlakozik, mint Avignon, Aix-en-Provence, Montpellier, Edinburgh, illetve a térségben a Prágai Tavasz és a Bécsi Ünnepi Hetek. – Az elmúlt negyven év lenyűgöző sikertörténet, amelyre nagyon büszkék lehetünk. A budapesti kulturális helyek és a város széles körű összefogása, szép közös munkája a fesztivál. A hazai és nemzetközi együttműködéseknek, a hosszú távon előre tekintő közös gondolkodásnak köszönhetően évről évre olyan egyedi produkciók születnek, amelyek csak a Budapesti Tavaszi Fesztivál révén valósulhatnak meg – hangsúlyozta.

A 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál ezúttal is a Müpa, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésében valósul meg.

Jegyek a Müpa és a BFTK jegyértékesítési pontjain, illetve a megújult www.btf.hu weboldalon kaphatók.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei