Magas vérnyomással a volánnál

Amikor a háziorvos először szembesít bennünket azzal, hogy magas a vérnyomásunk és ez egy komoly betegség, az első riadalom után rögtön azt kérdezzük: és így lehet-e még vezetni? A válasz szerencsére többnyire igen, de számolnunk kell azzal, hogy sokkal több veszélynek vagyunk kitéve és sokkal  nagyobb körültekintéssel ülhetünk a volán mellé, ha biztonságosan szeretnénk közlekedni.

Hazánkban az egészségügyi statisztikák szerint a felnőtt lakosság csaknem egynegyedének magas a vérnyomása, ennek alapján nyugodtan mondhatjuk, hogy a hipertónia már-már népbetegségnek számít. Különösen, ha az idősebb korosztály adatait vizsgáljuk, ebben a körben ugyanis 50–60 százalék közötti az érintettek aránya. S az adatok korántsem fedik a valós helyzetet, csupán rámutatnak a lappangó veszélyre. A magas vérnyomás a köznyelvben nem véletlenül kapta a „néma gyilkos” elnevezést, mivel a betegségnek a korai stádiumában nincsenek határozott és félreismerhetetlen tünetei. Általában akkor figyelünk fel rá, amikor már fejfájást, szédülést, fülzúgást vagy egyéb panaszokat okoz, pedig gyakran észrevétlenül kezdi megterhelni a szívet és az ereket, s ezzel hosszú idő alatt károsítja a szív, az agy, a vese vagy a szem vérkeringését. A magasvérnyomás-betegséget sajnos a beteg hosszú éveken át észre sem veszi. Ezekben az években alakulnak ki fokozatosan azok az érfali elváltozások, amelyek majd jóval később szívinfarktushoz, szélütéshez, végtagi artériás szűkülethez, vesebetegséghez, látásromláshoz vezethetnek. Tévedés azt hinni, hogy a magas vérnyomás az öregedés szükségszerű velejárója. A hipertónia azért gyakoribb idős korban, mert ilyenkor jelennek meg a korábban nem kezelt betegség súlyosabbá vált szövődményei. De amíg ilyen szövődmények nincsenek, addig a hipertónia kitűnően kezelhető.

Mikor számít magasnak a vérnyomásunk? Normális (ideális) vérnyomásnak a 120/80 higanymilliméter (Hgmm) alatti értékeket tekintik az orvosok. Magas vérnyomást megelőző állapotról (prehipertóniáról) beszélnek akkor, ha a felső érték 120 és 140 Hgmm közé, az alsó érték pedig 80 és 90 Hgmm közé esik. A hipertónia első stádiuma 140–160 Hgmm-es felső, illetve 90 és 100 Hgmm közötti alsó vérnyomásértéket jelent; súlyos, második stádiumú hipertónián pedig a 160 Hgmm fölötti felső és 100 Hgmm fölötti alsó vérnyomásértékeket értjük. A hipertóniának két típusa van, az elsődleges folyamatosan alakul ki, kockázati tényezők az elhízás, a túlzott sófogyasztás, a stressz és a mozgásszegény életmód. A másodlagos hipertóniát öröklődés és többféle be­tegség okozhatja.

A magas vérnyomás felismerésének a legegyszerűbb módja a rendszeres mérés. Ma már otthon, minden házi patikában lennie kellene vérnyomásmérőnek, és egészen fiatal kortól érdemes ellenőrzésképpen rendszeresen használni is. Ötven év felett pedig szinte kötelező! A vérnyomásmérés ugyanis a betegség időben történő azonosítása, felismerése érdekében kulcsfontosságú lehet. Sokan éppen ezért homokba dugják a fejüket, félnek, hogy ha kiderül a hipertóniájuk, elveszítik a jogosítványukat, vagy eltiltják a vezetéstől.

Pedig attól, hogy ha valakinek magas a vérnyomása, még ilyen veszély nem fenyegeti. A vérnyomás gyógyszeresen optimálisan beállítható, és akkor nincs akadálya, hogy az illető vezessen, rendszeresen a volán mögé üljön.  Kivéve, ha olyan gyógyszert szed, amely befolyásolhatja a járművezetői képességeit. Ilyen esetben előfordulhat, hogy le kell mondani a vezetésről, illetve a kezelőorvostól lehet kérni, hogy másfajta gyógyszerre váltson, amelynek nincsenek ilyen mellékhatásai.

A vérnyomás normális szinten tartásához általában rendkívül fontos a gyógyszerszedés rendszeressége, az autóvezetőknél pedig erre különösen figyelni kell. A vezetés során ugyanis stresszes szituációkba kerülhetünk, és ha az aznapi gyógyszert elfelejtettük bevenni, hirtelen felmehet a vérnyomásunk. Ha ez rosszullétet okoz, akár baleset is lehet a vége.  Fontos, hogy ha kocsiba ülünk, legyen nálunk a gyógyszereink listája és vigyünk elegendő vizet magunkkal. A kevés folyadékbevitel ugyancsak veszélyes lehet a magas vérnyomásban szenvedő beteg számára. Ne felejtsünk el eleget inni, és hosszabb úton tartsunk gyakran pihenőt. Ha esetleg a fáradtság ellen több kávét fogyasztunk, gondoljunk rá, hogy a kávé önmagában is emeli a vérnyomást és vízhajtó hatású.

Mi legyen mindig az autóban? Természetesen vérnyomásmérő, azonnal ható, szétrágható vérnyomáscsökkentő gyógyszer vagy spray, legalább egy liter víz és telefon, amelyben könnyen megtalálható a segélyhívó szám. Ha tehetjük, ne utazzunk egyedül.

www.kreszvaltozas.hu

Call Now Button