Óriási „mogyoró” suhan el a Föld mellett

A Föld „közelében” halad el szerdán egy három éve felfedezett, viszonylag nagy aszteroida – erősítették meg az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA kutatói.

A 2014 májusában felfedezett, 2014 J025 jelű kisbolygó – amelynek legnagyobb átmérője a becslések szerint 1,4 kilométer – biztonságos, 1,8 millió kilométeres távolságra fog elrepülni a Föld mellett, ami Föld–Hold-távolság 4,6-szeresének felel meg.

„Pontosan” tudják, hol van

„Meg tudjuk mondani néhány másodperces pontossággal, hogy az objektum mikor lesz a legközelebb, és néhány száz kilométeres eltéréssel azt is, hogy mekkora lesz ez a távolság” – mondta el telefonon Davide Farnocchia, a NASA Föld közeli objektumokat vizsgáló programjának matematikusa.

Hozzátette, hogy az aszteroida pályájáról az elmúlt években begyűjtött adatokból mindez nagy biztonsággal megállapítható. Mint ahogy az is, hogy a következő 500 évben a J025 nem közelíti majd meg ennyire a Földet.

Az amatőr csillagászok is megcsodálhatják

Bár az égitest felülete kétszer olyan fényes, mint a Holdé, szabad szemmel nem lesz látható. Otthoni távcsövekkel azonban szerdától egy vagy két éjszakán keresztül is láthatják az égboltot figyelő amatőr csillagászok. Akinek távcsöve nincsen, az online is követheti az elsuhanást. A space.comon felvételek is láthatóak az „űrmogyoróról”, illetve felhívják rá a figyelmet, hogy ha már az eget bámuljuk, akkor nézzük meg a PanSTARRS (C/2015 ER61) fantázianevű aszteroidát is, amit már akár hagyományos távcsővel is láthatunk.

2027-ig kell várni a következő hasonló méretű égitestre

A szakemberek ismerete szerint hasonló méretű aszteroida legközelebb 2027-ben fog elhaladni a Föld mellett, amikor az 1999 AN10 jelű, 800 méter átmérőjű kisbolygó egy Föld–Hold-távolságra (380 ezer kilométerre) fogja megközelíteni bolygónkat.

Fotó: NASA

Akár ez is tetszhet A szerző további művei