25 éves a Villány-siklósi Borút Egyesület

Jeles eseményhez érkezett a Villány-siklósi Borút Egyesület. A szervezet fennállásának 25. jubileumát ünnepelte. Ez az évforduló egy jelentős mérföldkő az egyesület életében. Negyed évszázad, amiről érdemes megemlékezni, mert a villányi borvidéken valóban jelentőségteljes változásokat hozott a felölelt időszak.

A Villány-siklósi Borút Egyesület 1994-ben, európai példák alapján, Magyarországon elsőként alakult alulról jövő szerveződésként. Hét helyi önkormányzat, magánszemélyek, vállalkozók, civil szervezetek alapították, összesen 19-en. Azóta további önkormányzatok és vállalkozók csatlakoztak a térségi szervezethez.

A villány-siklósi borút kialakítása, fejlesztései, ezen belül a minősítési eljárás kidolgozása egy mintaprojektnek számított az országban. A villányi borászok és borok kirobbanó sikere nagymértékben hozzájárulhatott ahhoz, hogy néhány év elteltével borúti hálózat alakuljon ki hazánkban. Jelenleg a borút teljes villányi borvidéki lefedettséggel, 17 helyi önkormányzattal és 82 szolgáltató taggal működik.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei