2023-ban Veszprém Európa kulturális fővárosa lesz

Veszprém pályázatát támogatja az Európa kulturális fővárosa 2023 címre a projekt független nemzetközi szakértői testülete.

Az 1980-as évek óta hatvan település lehetett Európa kulturális fővárosa, hiszen ugyanazon éven belül általában több város is viselheti a címet – idézte fel a budapesti eredményhirdetés előtt az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője. Zupkó Gábor kiemelte, hogy 2023 különleges esztendő lesz: akkor egyetlen település lesz Európa kulturális fővárosa.

Mint emlékeztetett, Magyarországon az Emberi Erőforrások Minisztériuma tette közzé a felhívást, amelyen hét város – Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém – indult. Közülük választotta ki a szakértői bizottság a három döntőst, Debrecent, Győrt és Veszprémet.

Az Európai Bizottság szakértői mindegyik pályázó települést felkeresték és a nyertes kiválasztásánál figyelembe vették többek között a jelölt városok kulturális stratégiáját, a pályázatok kulturális tartalmát, a projektek európai dimenzióját, a városok pénzügyi és szervezeti kapacitását, valamint a tervezett társadalmi hatásokat is – számolt be az értékelési szempontokról. Zupkó Gábor kiemelte: a bizottság ajánlást tesz, melynek figyelembevételével Magyarország kormánya hozza meg a hivatalos döntést.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere az eredményhirdetés után elmondta: pályázatukban nagy hangsúlyt fektettek az összefogásra és csaknem kétszáz balatoni, valamint bakonyi településsel dolgoznak együtt az Európa kulturális fővárosa 2023 programsorozat megvalósításában.

Ez a siker nemcsak Veszprémé, hanem a balatoni és a bakonyi térségé is – hangsúlyozta, kiemelve: a Beyond címmel beadott pályázat nem csupán földrajzi, hanem társadalmi értelemben is az együttműködésről, az önkormányzatok, a vállalkozások, a civil szervezetek összefogásáról szól.

Porga Gyula hozzátette: Veszprém átérzi a felelősségét annak, hogy 2023-ban egyedül viselheti majd az Európa kulturális fővárosa címet, ezért azon lesznek, hogy a régió értékei mellett az egész magyar kultúra gazdagságát megmutassák Európának.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei