Mobilalkalmazás segít felismerni a hasnyálmirigyrákot

A hasnyálmirigyrák korai észlelését segíti egy új applikáció, amely a felhasználók szelfijeit elemezve kutat a betegség nehezen felismerhető elsődleges tünetei után – közölték a Washingtoni Egyetem (UW) kutatói, a mobiltelefon-alkalmazás fejlesztői.

A hasnyálmirigyrák esetében csak a betegek 9 százaléka éri el az ötéves túlélési időt. A korai időszakban alig, vagy csak nagyon nehezen felismerhető a betegség és nincsenek olyan nem invazív szűrőeszközök, amelyekkel még az előtt meg lehetne találni a tumort, hogy az terjeszkedni kezdene.
A BiliScreen nevű applikáció az okostelefon kameráját, a képi tartalom értelmezéséhez pedig a számítógépes látás és a gépi tanulás technológiáit használva észleli a megemelkedett bilirubinszint (epefesték) árulkodó jeleit az ember szemfehérjéjében.
A hasnyálmirigyrák –- és sok más egyéb betegség – egyik első tünete a sárgaság, vagyis a bőr és a szemek elszíneződése, amelyet a vér megemelkedett bilirubinszintje okoz. A bilirubinszint mérésére szolgáló vértesztet azonban általában csak akkor végzik el felnőtteknél, ha már van ok az aggodalomra.

A hasnyálmirigyrákkal az a probléma, hogy mire jelentkeznek a tünetek, már általában túl késő

„A hasnyálmirigyrákkal az a probléma, hogy mire jelentkeznek a tünetek, már általában túl késő” – húzta alá Alex Mariakakis, az egyetem doktorandusza.
A sárgaság korai jeleinek – vagyis a még csak enyhén megemelkedett bilirubinszintnek – az azonosítása egy teljesen új szűrőprogram kidolgozását tenné lehetővé a kockázati csoportba tartozók számára.
„Reményeink szerint, ha az emberek havonta egyszer el tudják végezni ezt az egyszerű tesztet – a saját otthonuk kényelmében–, akkor néhányan talán időben észlelik a betegséget ahhoz, hogy a kezelések révén legyőzzék azt” – magyarázta Mariakakis.
Felnőtteknél a szemfehérje sokkal érzékenyebben reagál a – hasnyálmirigyrákon túl hepatitiszt vagy akár Gilbert-szindrómát is jelző – bilirubinszint-változásokra, mint a bőr. A bőrrel ellentétben a szemfehérje elváltozásai nagyjából hasonlóan néznek ki minden embernél, etnikai hovatartozástól függetlenül.
A BiliScreen a felhasználó által készített szelfit elemezve értékeli ki a szemfehérje színét. A hetven ember bevonásával végzett klinikai próbán az applikáció 89,7 százalékos hatékonysággal működött.