100 Tagú Cigányzenekar: 35 éves jubileumi koncert

Budapest Sportaréna, 2020. február 9. 19 óra

A Magyar Örökség- és Hungarikum-díjas 100 Tagú Cigányzenekar nevét és eddigi teljesítményét méltán őrzi az Aranykönyv és a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeuma. A 35 esztendeje született világhírű társulat klasszikus szimfonikus zenekarként működő együttes, a világon egyedülálló zenei formáció. Afrika, Amerika, Ázsia, Ausztrália, Európa számos városaiban több mint ezer koncertet adott.

A 100 Tagú Cigányzenekar hagyományápoló művészeti tevékenysége felbecsülhetetlen érték, nincs párja a világon. Komolyzenei – többek között Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Erkel, Brahms, Csajkovszkij, Sarasate, Strauss – művek mellett tradicionális magyar cigánymuzsikát, magyarnótát és népdalt játszanak.

A Magyar Örökség Díjat 2000-ben nyerték el, ugyanebben az évben bekerültek a Guinness Rekordok Könyvébe is. A 100 Tagú Cigányzenekar fennállása óta 27 CD-, 5 DVD-lemezt jelentetett meg, ebből 5 platina-, 9 aranylemez lett.

A zenekar „világhírű művészi és hagyományőrző gyakorlata” néven került be a hungarikumok gyűjteményébe, ezáltal 2014. március 18-tól jogosult a hungarikum kitüntető cím használatára. A hungarikum minősítés olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarság csúcsteljesítménye.

Sztárvendég: Bangó Margit Kossuth-díjas énekesnő.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei