100 milliárd forintnyit adományozott a rák ellen – nekiugrottak

Vitát váltott ki Spanyolországban a Zara divatmárka alapítójának 320 millió eurós (99 milliárd forintos) adománya, amellyel a rák elleni küzdelmet támogatja az állami egészségügyi intézményekben.

A közegészségügyet védő egyesületek szövetsége (FADSP) szerint Amancio Ortega – Európa leggazdagabb embere – az imázsának javítására használja az adományozást, amelyből ráadásul anyagi előnye is származik, mivel az összeg egy része levonható az adóból.

Guillermo Fernández Vara, az extremadurai regionális kormány szocialista elnöke azzal érvelt: „Az egészségügyünk nem függhet attól, hogy hány nadrágot vagy szoknyát ad el a Zara.”

A baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) nevű párt pedig bírálatában „egy milliomos alamizsnájának” nevezte a felajánlást.

Pecunia non olet, azaz a pénznek nincs szaga

A rákbetegek viszont kiálltak a Ortega mellett. Többen osztottak meg a különböző közösségi oldalakon olyan üzeneteket, amelyekben köszönetet mondanak a segítségért.

„Élni akarok. Élni akarunk. Időre van szükségünk. Hagyjátok, hogy segítsenek nekünk, könyörgök” – mondta videóüzenetében a daganatos betegséggel küzdő Tina Fuentes de la Torre.

Számít az adomány

Amancio Ortega alapítványa márciusban jelentette be a nagy értékű adományt, amely 8 százaléka annak, amit tavaly a spanyol állami költségvetés az egészségügyre fordított.

Az adományából mind a 17 spanyol autonóm közösségbe (a legnagyobb közigazgatási egység) jut pénz, amelyet a rák elleni küzdelemben használt legmodernebb egészségügyi felszerelések és berendezések, köztük sugárterápiás és diagnosztikai eszközök beszerzésére fordítanak.

Több lábon kell állni: a portfólióba tartozik a Bershka is

Spanyolországban évente nagyjából 200 ezer új rákos megbetegedést diagnosztizálnak, és az új esetek legkevesebb 60 százalékában sugárkezelésre van szükség.

A Forbes magazin szerint Ortega, az Inditex textilipari vállalat 81 éves alapítója a leggazdagabb ember Európában. Becsült vagyona 76,2 milliárd dollár, éves jövedelme 400 millió dollár. Ortega első üzlete, a Zara, 1975-ben nyílt meg.

A rák ellen nem csak sok pénzzel lehet felvenni a harcot, elég biciklire pattanunk, hogy tegyünk a megelőzésért! Olvassa el korábbi cikkünket a témában!

Fotó: Shutterstock

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei